Skup ministara spoljnih poslova nastavljen sastankom Sjevernoatlantskog savjeta

Dvodnevni skup ministara spoljnih poslova članica NATO-a nastavljen je jutros u Bukureštu novim sastankom Sjevernoatlantskog savjeta (NAC).U fokusu jučerašnjeg, prvog sastanka Sjevernoatlantskog savjeta na skupu, bilo je jačanje podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je sinoć da su šefovi diplomatija članica alijanse odlučili da pošalju Ukrajini dodatnu pomoć u gorivu i agregatima i dodao da će podrška toj zemlji biti dugoročna.

Stoltenberg je kazao da se sa skupa šalje "snažna poruka" jedinstva alijanse i nastavka podrške Kijevu i ponovio da je dostavljanje oružja Ukrajini "najbolji način da se podrži trajni mir" u toj zemlji.Ministri 30 članica NATO-a bavili su se i pitanjem ulaska Švedske i Finske u alijansu koji se uskoro očekuje."Protokol o pristupanju Švedske i Finske potpisalo je svih 30 članica, a nijesu ga ratifikovale jedino dvije (Mađarska i Turska).

Riječ je o veoma brzom procesu pristupanja. Ulazak Švedske i Finske će ojačati NATO i učiniti bezbjednijim i sigurnijim i te zemlje i alijansu", rekao je Stoltenberg sinoć.Šefovi diplomatija Švedske i Finske učestvuju juče i danas na sva tri sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, ključnog tela NATO-a zaduženog za donošenje odluka.

Izvor: Rtcg