Požar u skladištu s glasačkim listićima podmetnut

Požar u Iraku u kome je uništeno skladište gdje su se čuvali glasački listići s izbora održanih 12. maja je kriminalnog porijekla, rekao je danas irački minsitar unutrašnjih poslova.

"Nema nikakve sumnje da se radi o namjernom činu i ja lično pratim istragu s kriminalnom policijom i istražnom komisijom zaduženom za ovaj slučaj", rekao je minstar Kasem al Aradži.

Požar je izbio juče u skladištima ministarstva trgovine u Bagdadu neposredno pošto je irački Visoki savjet sudstva objavio imenovanje devet sudija koji će nadgledati ponovno prebrojavanje listića sa izbora i zamijeniti članove izborne komisije.

Tu su se čuvale glasačke kutije iz okruga al Rusaf na istoku Bagdada. U tom okrugu, najvećem u Iraku glasalo je 60 odsto od dva miliona glasača iz glavnog grada.U Iraku treba ponovo prebrojati deset miliona glasačkih listića da bi se proverila tvrdnja da je bilo manipulacija tokom izbora održanih u maju na kojima je pobijedio šiitski nacionalistički lider Moktada Sadr.

Zbog tih tvrdnji je Parlament Iraka u srijedu odlučio da se glasovi ponovo prebroje i to ručno. Istovremeno su poništeni glasovi izbjeglica i iseljenika, a raspuštena je izborna komisija.

Izvor:beta