Pavel definitivno novi predsjednik Češke, čestitao i Zeman

Nezavisni kandidat sa biračkim jezgrom među liberalima i u desnom centru, general u penziji, bivši načelik Generalštaba Armije Češke i šef Vojnog komiteta NATO Petr Pavel pobijedio je u drugom krugu izbora za predsjednika Češke i osvojio 58,3 odsto glasova.

Nakon prebrajanja svih glasova njegov protivkandidat, bivši populistički premijer i lider opozicione stranke ANO Andrej Babiš, peti najbogatiji milijarder u Češkoj, osvojio je 41,6 odsto glasova.

Žestoka predizborna kampanja stvorila je utisak među Česima da se radi o dramatičnom izboru i u drugom krugu na birališta je izašlo rekordnih 70,25 odsto od 8,25 miliona registrovanih birača.

Generalu Pavelu čestitao je odlazeći predsjednik Miloš Zeman i poželio mu da bude dobar predsjednik, iako je u kampanji podržavao Andreja Babiša i preporučivao Česima da izaberu njega.

"Ishod me je iznenadio. Očekivao sam da pobijedi možda Pavel, ali ne sa 16 procenata razlike", kazao je večeras Zeman.

U štab generala Pavela u Prag stigla je slovačka predsjednica Zuzana Čaputova, mada je neočekivano da lično čestita, i poručila da je pobjeda generala signal društvu da pristojnost i istinoljubivost nijesu slabost.

Novom predsjedniku čestitao je njemački predsjednik Frank Valter-Štajnmajer, ali i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je istakao njegovu podršku Ukrajini.

izvor: rtcg