Putin otvoren za razgovore sa Šolcom

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvoren je za kontakte sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, iako nije zakazao telefonski razgovor sa njim, rekao je danas portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

"Za sada nema dogovorenih razgovora sa Šolcomu u rasporedu. Putin je bio i ostaje otvoren za kontakte", rekao je Peskov za RIA Novosti, prenosi Rojters.

Berlin je prošle nedjelje saopštio da će poslati 14 svojih tenkova Leopard 2 u Kijev i da odobrava savezničkim evropskim državama da tenkove njemačke proizvodnje pošalju u Ukrajinu.

Ovo saopštenje, nakon čega je ubrzo uslijedilo američko obećanje tenkova M1 Abrams Kijevu, razbjesnjelo je Kremlj.

Šolc je u intervjuu za njemački dnevni list Tagespigel koji je objavljen danas rekao da "takođe želi da razgovara sa Putinom, jer je to neophodno".

"Na Putinu je odgovornost da povuče trupe iz Ukrajine kako bi okončao ovaj užasni, besmisleni rat koji je već koštao stotine hiljada života", izjavio je Šolc.

Putin i Šolc su posljednji put razgovarali telefonom početkom decembra. Ruski lider je tada rekao da je njemačka i zapadna linija prema Ukrajini "destruktivna" i pozvao Berlin da preispita svoj pristup.

Izvor: Rtcg