Rusija optužila Ukrajinu za ratni zločin

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije optužilo je Ukrajinu i njene zapadne saveznike za ratne zločine - artiljerijsko gađanje dvije bolnice u djelovima Ukrajine pod ruskom kontrolom.Ruski zvaničnici su u subotu saopštili da je 14 ljudi poginulo kada je pogođena bolnica u naselju Novoajdar u provinciji Lugansk.

Oni su rekli da su granate pale i kod bolnice u Novoj Kahovki, gradu pod ruskom okupacijom u Hersonskoj provinciji, gdje je važan most preko donjeg toka rijeke Dnjepar.

"Namjerno artiljerijsko gađanje aktivnih civilnih medicinskih objekata i ciljano ubijanje civila su teški ratni zločini kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Odsustvo reakcije Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a na ovo, još jedno monstruozno gaženje međunarodnog humanitarnog prava od strane Kijeva, ponovo potvrđuje njihovu direktnu umiješanost u sukob i umiješanost u počinjene zločine", piše u saopštenju.

Ruska državna televizija emitovala je snimak i navela da su rakete pogodile pedijatrijsko odjeljenje dvospratne bolničke zgrade.

"Ovdje nema vojnih objekata. Nema vojnih vozila, nema tenkova. U koga ste pucali?", prenijela je ruska državna televizija izjavu Olge Rjasnaje, pedijatrijske sestre.

Novoajdar je u provinciji Lugansk koja je skoro u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga ili separatista koje podržava Rusija.

Izvor:rtcg