SAD sljedeće sedmice Ukrajini šalje svoje najbolje oružje

Sjedinjene Države pripremaju više od 2 milijarde dolara vrijednu vojnu pomoć za Ukrajinu za koju se očekuje da će prvi put uključivati rakete većeg dometa, kao i drugo streljivo i oružje, rekli su Rojtersu američki zvaničnici upoznati s tim.

Očekuje se da će pomoć biti objavljena ove sedmice. Takođe se očekuje da uključuje opremu za podršku sistemima protivvazdušne obrane Patriot, precizno navođeno oružje i protivtenkovsko oružje Javelin, dodali su.

Jedan od zvaničnika rekao je da će dio paketa, za koji se očekuje da će iznositi 1,725 milijardi dolara, doći iz fonda poznatog kao Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajine (USAI), koji omogućava administraciji predsjednika Džoa Bajdena da nabavi oružje iz industrije, a ne iz zalihe oružja SAD-a.

Sjedinjene Države odbile su zahtjeve Ukrajine za raketom ATACMS dometa 297 kilometara.Veći domet GLSDB klizne bombe mogao bi omogućiti Ukrajini da pogodi ciljeve koji su bili izvan dosega i pomoći joj da nastavi s protivnapadima ometajući Rusiju dalje iza svojih linija.

Izvor.rtcg