Širom Francuske novi štrajkovi i protesti

Sindikati u Francuskoj danas će organizovati nove demonstracije i štrajkove u akciji protiv penzione reforme, predviđajući da će biti među najmasovnijim od kada su počeli protesti sredinom januara.

Prema organizatorima danas će biti održana do sada najveća akcija protiv zakona predsjednika Emanuela Makrona poslije gotovo dva mjeseca protesta. Predlog zakona razmatra francuski Senat ove nedjelje i očekuje se da će biti usvojen. Ovo je šesti dan akcije od kada su pokrenuti protesti ili štrajkovi u više sektora 19. januara. Đubretari, zaposleni u komunalnim preduzećima, mašinovođe su među zaposlenima koji će danas biti u štrajku širom Francuske da pokažu bijes zbog predloga zakona kojim treba da se podigne starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine što sindikati vide kao širu prijetnju francuskom socijalnom modelu. Generalni sekretar sindikata DFCT Loran Beržer predvidio je da će danas biti izuzetno jak dan mobilizacije i pozvao predsjednika Emanuela Makrona da se ne ogluši o te pozive.

Prema jednom policijskom izvoru između 1,1 i 1,4 miliona ljudi treba da izađe na ulice danas. Sindikat CGT predviđa ukupno 265 okupljanja širom zemlje. Sindikati su zaprijetili da će zaustaviti francusku privredu obustavama rada u više sektora, a najvidljiviji je štrajk nacionalne željeznice SNCF. Petina letova otkazana je na pariskom aerodromu Šarl de Gol i oko trećina na Orliju. Očekuje se da će biti zaustavljeni vozovi za Njemačku i Španiju, dok će iz Britanije biti smanjeni za trećinu, prema navodima željeznice SNCF. Više od 60 odsto nastavnika u osnovnim školima biće u štrajku, kao i drugi zaposleni u javnim službama. Prema predloženoj penzionoj reformi starosna granica za odlazak u penziju će biti podignuta na 64 sa 62 godine, a biće potrebno 43 godine rada za punu penziju, u vrijeme kada stari francusko stanovništvo i produžava se životni vijek. Ankete ukazuju da je većina francuskih glasača protiv predloga zakona. Ljevičarski poslanici kažu da bi kompanije i bogati trebalo više da učestvuju da finansiraju penzioni sistem. Vlada računa da će u Senatu biti usvojena reforma do nedjelje i planira glasanje u dva doma parlamenta ovog mjeseca.

Izvor:RTCG