Tajland: Spasioci greškom umpumpali vodu, situacija pogoršana

Bivši pripadnik elitnih jedinica je poginuo tokom operacije spašavanja 12 dječaka i njihovog trenera koji se još nalaze zarobljeni u pećinskom kompleksu na sjeveru Tajlanda, prenose agencije.

Takođe situacija s dječacima zarobljenim u pećini pogoršana je kada su spasioci volonteri nenamjerno, umjesto da ispumpajuj, upumpali dodatnu količinu vode. Komandir akcije spasavnja Narongsak Ostanakorn rekao je da su volonteri, djelujući samostalno, upumpali vodu u dio pećine koji je poplavljen i koji se trenutno prazni kako bi dječaci, zajedno sa svojim trenerom, mogli da bezbjedno pređu.

"Možda vjeruju da su njihove tehnike efektne za vađenje podzemne vode, ali sve što nije planirano prvo moraju da provjere sa nama. Trkamo se protiv vode koja se sliva u pećinu, iako smo zakrčili kanale kojima teče", rekao je komandir, prenosi USA Tudej. Volonterima je ukazano na grešku koju su napravili, a zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tajlanda, Punsak Vungsatngiem, rekao je za "Gardijan" da je nivo vode smanjen  40 odsto u proteklih nekoliko dana, čime je skoro raščišćena dionica od 1.600 metara koju će dječaci morati da pređu. Oni se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Problem i dalje prave komunikacije, dok spasioci planiraju kakve opcije imaju za izvlačenje dječaka uoči sezone monsuna, koja zvanično počinje u subotu. Vlasti za sada nijesu uspjele da uspostave telefonsku liniju, a put od dječaka do površine traje nešto više od šest sati. Dječaci se zajedno sa trenerom nalaze na jednom blatnjavom odjeljku iznad površine vode, duboko u pećini. Obilne padavine se očekuju u subotu, što bi većinu djelova pećine učinilo jako teško ili gotovo neprohodnim. Pojedini pećinski stručnjaci izjavili su da bi najbezbjednija opcija bila da se dječacima i treneru obezbijedi dovoljno zaliha, a da u pećini sačekaju kraj monsunske sezona, koja, međutim, traje do oktobra.

Izvor: Antena M