Erdogan položio zakletvu za mandat predsjednika

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan položio je danas zakletvu za prvi mandat s novim predsjedničkim sistemom koji daje šira ovlašćenja šefu države.

Erdogan je za govornicom parlamenta Turske svečano položio zakletvu i počeo novi mandat predsjednika države, prenijela je turska agencija Anadolija.

"Još jednom obećavamo da ćemo nastaviti jačati jedinstvo i bratstvo našeg naroda i osnaživati našu državu", rekao je Erdogan.

Višegodišnji lider Turske, Erdogan, pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih 24. juna i dobio novi petogodišnji mandat.

Iako predsjednik u Turskoj može da dobije samo dva mandata, ovaj će se računati kao Erdoganov prvi pod novim Ustavom, koji uvodi predsjednički sistem i daje predsjedniku veća ovlašćenja u odnosu na vladu, tako da bi on na vlasti mogao da ostane do 2028. godine.

Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan je položio vijenac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsjedničkoj palati početi i svečanost na kojoj prisustvuju brojne zvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, navodi Anadolija.

Izvor:beta