Ukrajina poziva na smanjenje potrošnje struje zbog oštećene termoelektrane

Ukrajinske vlasti pozvale su na smanjenje potrošnje struje poslije napada na jednu termoelektranu u blizini fronta, u prvom pozivu tog tipa pred dolazak zime i zbog prijetnji od novih ruskih napada.

"Poslijepodne 7. decembra neprijatelj je pogodio termocentralu u zoni linije fronta", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike, ne navodeći preciznu lokaciju elektrane. Kako se dodaje oprema je "teško oštećena" i dvije električne jedinice su prekinule rad. Navodi se da obzirom da je prekinut rad te dvije jedinice, uz pad spoljne temperature može doći do privremenih nestašica struje u mreži. Ministarstvo je pozvalo potrošače da koriste struju mudro i štedljivo. Ukrajinski premijer Denis Šmigal je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je nestašica vezana za pad temperature, hitne poravke i ograničen rad solarnih elektrana zbog oblačnog vremena.

On je preporučio Ukrajincima da ne uključuju istovremeno uređaje koji troše mnogo energije, da odlože pranje veša u mašinama za noć, kao i da smanje reklamno osvjetljenje u trgovinama. "Sve bi to moglo da nam pomogne da izbjegnemo uvođenje restrikcija", dodao je on. Rusija je prošle zime sprovela kampanju ciljanih bombardovanja energetske infrastrukture Ukrajine, sa ciljem da natera stanovništvo i vlasti da popuste.

Izvor:RTCG