MMF: Sukob u Gazi mogao bi naškoditi ekonomiji

Sukob u Gazi mogao bi naškoditi ekonomiji u susjednim zemljama, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), istaknuvši moguće poremećaje u regionalnom turizmu i trgovini.

Turizam bi se u susjednim zemljama mogao smanjiti, a postoji i mogućnost viših cijena nafte i gasa, saopštila je šefica za komunikacije MMF-a, Julie Kozack, prenosi SEEbiz.

Ona je dodala da su mogući i poremećaji na finansijskim tržištima i na regionalnim trgovačkim rutama, što bi rezultiralo višim troškovima u trgovini.

Gledano iz globalne perspektive, ekonomske posljedice zasada su relativno ograničene, ali situacija je "vrlo neizvjesna", navela je Kozack.

Najteži udarac pretrpjeće ekonomija u Izraelu i u palestinskoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, ali konačni domet negativnih posljedica zavisiće od trajanja i intenziteta sukoba, rekla je Kozack.

Ona je kazala da je MMF šokiran i ožalošćen humanitarnom situacijom i gubitkom ljudskih života u sukobu.

Izrael je nakon upada palestinske militantne grupe Hamas na izraelsku teritoriju, u kojem je ubijeno 1,2 hiljade ljudi, pokrenuo opsežnu vojnu operaciju. Do ove sedmice u napadima izraelskih oružanih snaga ubijeno je po palestinskim navodima gotovo 17,2 hiljade ljudi.

 
izvor.rtcg