Požar na terminalu gasa u Rusiji, obustavljen izvoz goriva iz Ust-Luga

U požaru koji je izbio na terminalu ruskog nezavisnog proizvođača prirodnog gasa Novatek u luci Ust-Luga u Lenjingradskoj oblasti, nema prijavljenih žrtava, javlja agencija TASS, pozivajući se na loklane vlasti.

Ruska energetska kompanija Novatek saopštila je da je prinuđena da obustavi dio operacija na ogromnom terminalu za izvoz goriva u Baltičkom moru zbog požara koji je navodno izazvao ukrajinskih napad dronom, prenosi Radio Slobodna Evropa. Guverner Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko saopštio je na svom Telegram kanalu da na terminalu Ust-Luga nije bilo žrtava i da su svi radnici bezbjedno evakuisani.

Ruske novinske agencije javile su da su oštećena dva rezervoara i pumpna stanica, ali da je požar stavljen pod kontrolu. Nije poznato koliko dugo će trajati poremećaj, koliko će tankera morati da stoji van luke i kakav će efekat biti na međunarodnom energetskom tržištu. Novinska agencija Interfaks-Ukrajina, pozivajući se na neimenovane izvore, navela je da je požar rezultat specijalne operacije koju su izvele ukrajinske bezbjednosne službe.

Kompleks Ust-Luga, koji se nalazi u Finskom zalivu, oko 170 kilometara zapadno od Sankt Peterburga, koristi se za otpremu naftnih i gasnih proizvoda na međunarodna tržišta. Incident, zajedno sa, kako Rusija navodi, ukrajinskim artiljerijskim u Donjecku na istoku Ukrajine koji je pod ruskom okupacijom u kojem je poginulo najmanje 25 ljudi, mogao bi da izazove širu rusku odmazdu u ratu kome se ne nazire kraj. "Osoblje je evakuisano, a u okrugu je uveden režim visoke pripravnosti", izjavio je guverner te oblasti Aleksandar Drozdenko.  Tehnološki proces u proizvodnom kompleksu Novatek-Ust-Luga je zaustavljen, formiran je operativni štab za otklanjanje posljedica, a procjena štete biće naknadno objavljena, saopštila je kompanije Novatek.

Izvor:RTCG