Savjet Evrope pozvao ruske vlasti na istragu o smrti Navaljnog

Generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je ruske vlasti da sprovedu hitnu i temeljnu istragu o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru na Arktiku, saopštio je Savjet Evrope.

"Duboko sam potresena i ogorčena vijestima o iznenadnoj smrti istaknutog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru. Ruske vlasti moraju da sprovedu hitnu i temeljnu istragu i da rezultate istrage stave na uvid javnosti u skladu sa svojim međunarodnim obavezama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se tragična sudbina Navaljnog ne može posmatrati odvojeno od iskušenja kršenja ljudskih prava sa kojima se suočio, uključujući pokušaj ubistva prije tri godine, niz politički motivisanih krivičnih slučajeva, kao i njegovo nepravedno zatvaranje i pritvor u nehumanim i ponižavajućim uslovima. "Nažalost, prethodni pozivi Savjeta Evrope da se on oslobodi na osnovu odluka Evropskog suda za ljudska prava koje Rusija ima obavezu da sprovede ostali su bez pažnje", rekla je generalna sekretarka Savjeta Evrope. Povratkom u Rusiju prije tri godine, Aleksej Navaljni je "hrabro prkosio neslobodnom i nepravednom sistemu zasnovanom na represijama i brutalnom ućutkivanju protivnika". "Njegova odjekujuća žrtva nije samo oštar podsjetnik na potpuno nepoštovanje u Rusiji ljudskih prava sopstvenih građana, već i svedočanstvo visoke cijene zalaganja za vrijednosti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava", dodaje se u saopštenju.

Izvor:RTCG