Mađarska vlada odbila susret s američkim senatorima

Dvostranačka delegacija američkih senatora juče je tokom posjete Budimpešti pozvala Mađarsku da odmah odobri zahtjev Švedske za pridruživanje u NATO ali su članovi vlade odbili susret sa njima.

Senatorka Dženi Šahen izjavila je na konferenciji za medije održanoj u zgradi ambasade SAD-a da je „razočaravajuće“ što ni jedan član mađarske vlade nije prihvatio pozive da se sastane s ambasadom. Mađarska je jedina od 31 postojeće članice NATO-a koja nije ratifikovala kandidaturu Švedske. Mađarska vlada suočena je sa sve većim pritiskom da djeluje nakon što više od 18 mjeseci odlaže da djeluje. Senatori koji su bili u posjeti najavili su da će podnijeti zajedničku rezoluciju Kongresu u kojoj se osuđuj navodno demokratsko nazadovanje u Mađarskoj i poziva vladu premijera Viktora Orbana da ukine blokadu transatlantske integracije Švedske. „S pristupanjem, Mađarska i vaš premijer učiniće veliku uslugu slobodoljubivim nacijama širom svijeta“, rekao je senator Tom Tils, republikanac iz Severne Karoline, tokom konferencije za novinare.

U izaslanstvu u Budimpešti pridružio im se i senator Kris Marfi. U rezoluciji, do koje je došao AP, senatori ističu „važnu ulogu koju Mađarska može imati u evropskoj i transatlantskoj sigurnosti“, ali ističu da nije ispunila ranija obećanja da neće biti posljednja saveznica u NATO-u koja će potpisati članstvo Švedske. Mađarska se, kaže se u rezoluciji, „nije pridružila svim ostalim državama članicama NATO-a u odobravanju pristupanja Švedske NATO-u, ne ispunjavajući obavezu da neće biti posljednja koja će odobriti takvo pristupanje i ugrožavajući transatlantsku sigurnost u ključnom trenutku za mir i stabilnost u Evropi.“ Međutim, premijer Mađarske Viktor Orban je u jučerašnjem govoru o stanju nacije u Budimpešti nagovijestio  je da bi mađarsko zakonodavno tijelo moglo uskoro popustiti. „Dobra je vijest da se naš spor sa Švedskom bliži kraju. Idemo prema ratifikaciji pristupanja Švedske NATO-u na početku proljećnog zasijedanja Parlamenta“, kazao je on. Senatorska rezolucija takođe kritikuje Orbanove sve toplije odnose s Rusijom i Kinom i napominje da je Mađarska otvorila vrata ukrajinskim izbjeglicama koje su bježale pred invazijom Moskve, ali se takođe „oduprla i razvodnila sankcije Evropske unije prema Ruskoj Federaciji“.

Izvor:RTCG