Šolc odbio da Ukrajini isporuči rakete dugog dometa

Njemački kancelar Olaf Šolc odbio je zahtjev Ukrajine da isporuči rakete dugog dometa Taurus, rekavši da ne može da slijedi primjer Francuske i Velike Britanije jer to "nije odgovorno".

„To je oružje veoma dugog dometa, a ono što se radi u pogledu gađanja i podrške gađanju u Velikoj Britaniji i Francuskoj, ne može da se uradi u Nemačkoj“, rekao je Šolc nemačkoj novinskoj agenciji DPA. „S moje tačke gledišta, ne bi bilo odgovorno ako bismo na isti način učestvovali u upravljanju gađanjem“ tim projektilima, rekao je Šolc koji je upozorio na rizik da se Njemačka „na neki način nađe umiješana“ u rat na direktan način. Prema njegovim riječima, njemački vojnici ni u kom slučaju i ni na kom mjestu ne smiju da budu povezani sa ciljevima koji se gađaju tim sistemima.

Šolc je dodao da se to odnosi i na učešće njemačkih vojnika koji ostaju na svojoj nacionalnoj teritoriji. „Ono što rade druge zemlje, koje imaju druge tradicije i druge ustavne institucije, je nešto što mi ne možemo da radimo u istoj mjeri“, dodao je njemački kancelar. Njemačke rakete Taurus imaju domet veći od 500 kilometara i stoga bi, da ih Ukrajina ima, mogle da gađaju ciljeve i unutar ruske teritorije. To je razlog zašto je Berlin nekoliko mjeseci odbijao da ih isporuči Kijevu iz straha da bi se sukob proširio na rusku teritoriju, što bi potencijalno dovelo do zaoštravanja situacije. Velika Britanija i Francuska imaju pandan njemačkim raketama, ali sa manjim dometom do 250 kilometara. Te rakete su isporučene Kijevu. Fracuski predsjednik Emanuel Makron je kazao da je neophodno da se saveznici Ukrajine „trgnu“, što „podrazumijeva čvrste odluke“ da se „učini više“ kako bi se pomoglo vladi u Kijevu u ratu protiv Rusije.

Izvor:RTCG

Foto: Guliver