Četvoro djece umrlo od neuhranjenosti u bolnici u Gazi

Još četvoro djece umrlo je od neuhranjenosti i dehidratacije u bolnici na sjeveru pojasa Gaze, teritoriji kojoj prijeti glad poslije pet mjeseci rata između palestinskog Hamasa i Izraela, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja Hamasa.

"Još četvoro djece umrlo je od neuhranjenosti i dehidratacije u bolnici Kamal Advan na sjeveru Gaze," rekao je u saopštenju portparol Ministarstva Ašraf al Kudra. On je rekao da je ukupno desetoro djece umrlo posljednjih dana iz istih razloga u pojasu Gaze. Prema UN 2,2 miliona ljudi, ogromna većina stanovništva u Gazi, pod prijetnjom je gladi u toj teritoriji koja je pod opsadom Izraela, posebno na sjeveru gdje je zbog razaranja, borbi i pljački gotovo nemoguće dostaviti humanitarnu pomoć. Glad je gotovo neizbježna ako se ništa ne promijeni, ponovo je danas upozorio portparol Biroa UN za koordinaciju humanitarnih pitanja (Ocha) Jens Lerke.

Prije dva dana se raspodjela humanitarne pomoći pretvorila u tragediju kada su izraelski vojnici pucali i izbio veliki metež. Očevici su rekli da su izraelski vojnici pucali na izgladnelu masu ljudi koja je jurila ka kamionima sa humanitarnom pomoći u gradu Gazi na sjeveru te teritorije. U toj tragediji poginulo je 115 ljudi, a oko 760 je povrijeđeno, prema Ministarstvu zdravlja Hamasa. Međunarodna zajednica je tražila  istragu i prekid vatre u Gazi gotovo pet mjeseci od početka rata 7. oktobra izazvanog krvavim napadom Hamasa na jug Izraela.

Izvor:  RTCG