IDF ne odustaje od ofanzive u Gazi; politička kriza u Netanjahuovoj vladi

Sukob Izraela i Hamasa – 248. dan. Izraelske trupe nastavljaju da deluju u centralnom dijelu Pojasa Gaze – u poslednja 24 sata poginulo je najmanje 25 civila.

Dalje od borbi, produbljuje se politička kriza u Izraelu – Beni Ganc, član Ratnog kabineta i vlade Benjamina Netanjahua, podnio je ostavku i napustio vladajuću koaliciju.Sa druge strane, premijer ga poziva da ne odlazi jer, kako tvrdi, nije vrijeme za odustajanje. Izraelska vojska (IDF) je i tokom prethodnog dana nastavila operacije kod izbjegličkog kampa Nuseirat i naselja Dair el Balah u centralnom dijelu Pojasa Gaze – poginulo je najmanje 25 civila.Lokalno stanovništvo već dva dana učestvuje u izvlačenju ranjenih i ubijenih Palestinaca iz ruševina Nuserita nakon napada IDF-a u kom je poginulo više od 270 osoba.Tvrdi da je akcija otežana zbog nemogućnosti humanitarnih organizacija da uđe u područje grada.Dalje od borbi, nastavlja se politička kriza u Izraelu. Beni Ganc, član Ratnog kabineta i vlade Benjamina Netanjahua napustio je koaliciju Nacionalnog jedinstva zbog, kako kaže, nesposobnosti premijera da obezbijedi potpunu pobjedu u Gazi.

Sa druge strane, Netanjahu je pozvao dosadašnjeg koalicionog partnera da ne odlazi, poručivši mu da je Izrael egzistencionalnoj krizi i da sada nema mesta odustajanju.Ostavku je podneo i komandant divizije IDF-a zbog uloge u propustima koji su doveli do napada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

 

Izvor: RTCG

Foto: Beta