Iran i Sirija potpisali sporazum o vojnoj saradnji

Iran i Sirija potpisali su sporazum o vojnoj saradnji na sastanku dvojice ministara odbrane u Damasku, javila je novinska agencija Tasnim.

Iranski ministar odbrane Amir Hatami u nedjelju je doputovao u Damask u dvodnevnu posjetu, gdje se sastao s predsjednikom Bašarom al-Ašsadom i visokim vojnim zvaničnicima, javio je Tasnim.

Iranski ministar odbrane izjavio je prilikom posjete Damasku da će njegova zemlja i dalje podržavati sirijsku vladu da bi se obezbijedila bolja sigurnost u regionu, poručivši da o prirodi saradnje te dvije zemlje neće odlučivati “treća strana”.

“Nijedna treća strana ne može da utiče na prisustvo iranskih savjetnika u Siriji”, rekao je iranski ministar Amir Hatami novinarima u sirijskoj prijestonici.

Hatami je rekao da se nada da bi Iran mogao da ima “produktivnu ulogu” u obnovi Sirije, javila je iranska televizija.

Izrael je izrazio zabrinutost zbog rastućeg uticaja Irana u Siriji, optuživši Teheran da nastoji da uspostavi uporište u blizini granice s jevrejskom državom, navodi AP.

Američka agencija podsjeća da SAD pritiska Iran da povuče svoje borce iz Sirije i da je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton rekao da je to bila tema nedavnih sastanaka američkih i ruskih zvaničnika.

Bolton je, ne iznoseći detalje, naveo da je to pitanje prioritet za Vašington.

Hatami je u Damasku razgovarao i sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom.

 

Izvor: CdM