Preminuo predsjednik Vijetnama

Vijetnamski predsjednik Tran Dai Kvang, pripadnik konzervativnog krila vladajuće komunističke partije, umro je danas u 62. godini, saopštili su državni mediji.

"Predsjednik Tran Dai je umro u vojnoj bolnici", prenijela je državna agencija VNA.

Tran je bio teško bolestan oko mjesec ali je i dalje obavljao zvanične funkcije, uprkos očiglednoj iscrpljenosti i sve gorem stanju. Nije saopšteno od čega je bolovao. Od 2016. bio je dio konzervativnog dvojca na vrhu države, s premijerom Ngujenom Suanom Fukom.

Pored uglavnom ceremonijalne uloge šefa države, Tran je bio među ključnim ličnostima u vijetnamskoj vlasti i član Politbiroa Komunističke partije Vijetnama, istinskog centra moći.

Tran, nekadašnji ministar javne bezbjednosti, jednog od ključnih resora, obilježio je mandat represijom. U vijetnamskim zatvorima se nalaze desetine političkih zatvorenika, blogera i novinara. On je bio prvi general policije izabran za predsjednika Vijetnama. Njegov izbor je potvrdio političku dominaciju konzervativnog krila partije, pošto je kongres održan 2016. bio obilježen žestokom borbom konzervativaca i reformista.

Izvor:AntenaM