Vajola ima 107 godina i aktivno svira bubnjeve

Vajola Smit ima 107 godina i svira bubnjeve! Baka muzičarka kaže da je umjerena konzumacija vina zaslužna što je u poznim godinama vitalna i posvećena omiljenom instrumentu.

Vajola je rođena 29. novembra 1912. godine u Mount Kalvariju, a njeni roditelji imali su još devetoro djece. Njena cijela porodica svirala je klavir, da bi 1920. godine njen otac oformio orkestar u kojem su svirali Vajola i njenih šest sestara.

Nakon što se preselila u Njujork, Vajola se pridružila bendu Hour of Charm Orkestra poznatijem kao ženski orkestar. Njena sposobnost da čita note bila je takva da je kasnije svirala u NBC-jevom simfonijskom orkestru.

Kada je 1949. godine svirala na inauguraciji predsjednika Harija Trumana, Vajola je osnovala bend pod nazivom Viola and Her Seventeen Drums. Ona je tih godina sarađivala s nekim od najpoznatijih muzičara, a o njoj su pisale i novine.

Kada su je pitali koja je tajna njene dugovječnosti, Vajola je objasnila da je to svakodnevno vježbanje koje uključuje energično bubnjanje, ali i jedan mali trik koji joj je, kako kaže, pomogao da ostane u formi i zdrava.

“Pijem, ali umjereno. Pili smo još kao djeca, tata bi nam uvijek za večeru donosio vino. I ja ga još uvijek pijem”, rekla je muzičarka.

Dodala je kako svakodnevna konzumacija vina produžava život bar za tri godine i naglasila da je crveno vino mnogo bolje od bijelog. Preporučuje jednu čašu dnevno, a ako ste mlađi možete popiti i dvije.

Izvor:CdM