Munja na ovom mjestu udara svake dvije sekunde(video)

Ako mislite da grom nikad ne udara dva puta na isto mjesto, s vama se neće složiti oni koji žive u blizini najelektričnijeg mjesta na svijetu.

Čak hiljadu puta u sat vremena sijevnu munje iznad jezera Marakaibo u Venecueli. Takav fenomen poznat je po nekoliko različitih naziva, kao svetionik Marakaibo, Katatumbo munje ili “vječna oluja”.

Međutim, na mjestu gdje se rijeka Katatumbo susreće s jezerom Marakaibom u prosjeku je 260 olujnih dana u godini, dok po kvadratnom kilometru ovdje udari 250 munja tokom godine.

Zbog toga je jezero prozvano mjestom s najvećom koncentracijom munja na svijetu, zbog čega je i završilo u Ginisovoj knjizi rekorda.

Oluje svoj vrhunac dostižu u oktobru, kad se iznad Katatumbe može vidjeti u prosjeku 28 munja svakog minuta, a noćno nebo je redovno osvijetljeno po devet sati zbog hiljadu munja koje stvaraju prirodni elektricitet.

Budući da ovdje dosad nije potvrđena nijedna naučna teorija zbog čega nastaju munje, Katatumbov svjetlosni spektatkl se pripisuje moćnoj kombinaciji topografije i vjetrova.

“Pojavu tolikog broja munja moguće je povezati s terenom, odnosno zbog kombinacije padina planinskih lanaca i zakrivljene obale. Nepravilan teren može pomoći u generisanju vjetrova i grijanju ili hlađenju što može podstaći oluje”, objašnjava dr Danijel Sesil iz Globalnog hidrološkog i klimatskog centra za munje.

Katatumbo munje toliko jako svijetle da se mogu vidjeti čak i sa udaljenosti od 400 kilometara, pa su one mornarima nekada služile i kao navigacija.

Metereološke podatke 17 godina prikuplja i snima satelit Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM), zajednički projekat NASA-e i japanske agencije za istraživanje vazdušnog prostora koji ima postavljene senzore za snimanje munja na tropskom nebu. Uz pomoć tako prikupljenih podataka naučnici su napravili kartu svjetskih “najmunjevitijih” mjesta.

Sve dok nisu prikupljeni podaci, planinsko selo Kifuka u Kongu u središnjoj Africi smatralo se “najelektričnijim mjestom” na svijetu. Tamo je, naime, bljesnulo 158 munja po kvadratnom kilometru svake godine.

No, prema službenim podacima NASA-e iz prošle godine, dolina Bramaputra daleko u istočnoj Indiji ima najveći postotak munjevitih bljeskova u vremenu između aprila i maja tj. na početku sezone monsuna, piše BBC.

Izvor: Cdm