Ukleta kuća ledi krv u žilama: Duhovi ubijali sve svoje vlasnike

Kilometar i po od Lovrana u Hrvatskoj stoji kuća kao svetionik na kamenom platou, a iznad nje je nekoliko stotina metara visoka stijena. Mještani su godinama u strahu izbjegavali kuću koja je nekada bila hotel.

Vjeruju da kuću opsjedaju duše zlostavljanih logorašica. Mnogi i ne žele da pričaju o njoj, a oni koji progovore – kažu samo da je prokleta, piše Express.

U kući su se, navodno, događale čudne stvari, a postoje i svjedočanstva ljudi koji su ”za dlaku” izbjegli tragediju.

Auto je klizio u provaliju, pa je u stijenu udario grom

Jedna od takvih priča je o uglednom opatijskom ugostitelju, koji se s ljubavnicom sklonio od kiše u ovu kuću. Odjednom su se na spratu začuli galama, smijeh, lupanje čaša i tanjira, kao da je u toku raskalašena zabava. Iznenađeni par se skamenio.

Uprkos pljusku pohitali su prema automobilu, upalili motor, ali su se gume vrtjele u mjestu. Auto je, kao u filmu, već polako klizio prema ivici duboke provalije.

I kad su već pomislili da je kraj, u stijenu iznad kuće udario je grom, a istog trenutka automobil je jurnuo prema putu.

                                                                                  Foto: Cdm

Dobio je naredbu da se “gubi iz kuće”

Riječanin Borivoj Bukva prije desetak godina se ohrabrio i otišao da istražuje duhove u kući. Prizor ga je šokirao. U ruševini su bili pletene fotelje, sto i kolijevka, kao i četiri tanjira na stolu. Pokušao je viskom saznati šta se događalo u kući i dobio tri jasne naredbe da se gubi iz kuće. Poslušao je.

Znao je da se s tim ne treba šaliti. Pogotovo zato što je kuća u posljednjih sto godina ubila sve svoje vlasnike, ali i slučajne prolaznike koji su samo boravili u kući. Bukva je kazao kako će vlasnik kuće morati da bude stranac, jer je i njen prvi vlasnik bio stranac. Samo on će moći da je uradi i koristi u ugostiteljske svrhe, kako je bilo i na početku.

Nekada je kuća bila prekrasan hotel. Jedne večeri 1923. kuća je planula, a navodno je zapalio sam vlasnik radi naplate osiguranja.

Nakon nekog vremena kuću je kupila jedna porodica i krenula u obnovu. Međutim, pijavica je digla krov i razbacala ciglu po selu. Nijedna druga kuća nije stradala. Vlasnik je zatim obolio i umro.

Drugi vlasnik umro je od iznenadne bolesti, a sljedeći u saobraćajnoj nesreći nekoliko mjeseci nakon što je počeo da je adaptira. U kući je grom ubio češke turiste koji su ušli kako bi se sklonili od kiše.

“Kuća je ta koja sama bira svoje vlasnike”, objasnio je Bukva i dodao kako je imao osjećaj da ga neko gura s litice dok je bio tamo.

                                                                                 Foto: Cdm

Tri žene mučene i ubijene

U kući su navodno obitavala tri duha. Tri žene mučene su i ubijene u kući, jedna za vrijeme Drugog svjetskog rata, a dvije poslije.

Glavni organizator zločina bio je italijanski fašistički zvaničnik Skrobognja, rođen u Rijeci. Bio je, među ostalim, zadužen i da dovodi mlade djevojke u tabor italijanske vojske u Opatiji.

Fašisti su lovili djevojke i često cijela sela odvodili u logor, zbog saradnje s komunistima šumi. Dio djevojaka završavao je u Opatiji, a one koje visoki časnici ne bi odabrali za svoju zabavu, Skrobognja je, navodno, odvodio u kuću na osami.

U kući je bilo još ubistava, samoubistava i neobjašnjivih smrti, ali ti duhovi se nisu zadržali. Mještanka je ispričala kako je muškarac prerezao supruzi grkljan 1912. godine zbog ljubomore. Zatim se skinuo go i bacio sa stijene. Imali su četvoro djece.

Sadašnji vlasnik zaista je – stranac

Današnji vlasnik, čiji je pokojni otac stradao u saobraćajnoj nesreći nedugo nakon što je počeo da popravlja kuću, sredio je u ugostiteljski objekt. To je i bila očeva želja. Ne vjeruje u priče o duhovima, a kuću je obnovio kakva je bila.

Inače, on je porijeklom Mađar i Italijan, a otac mu je imao austrijsko državljanstvo.

“Ovdje smo već šest godina i ništa se čudno nije događalo. Upravo suprotno, gosti nam se rado vraćaju, puni su utisaka i, kako kažu, kod nas se osjećaju odlično”, ispričala je suvlasnica hotela.

Izvor: Cdm