Jeste li znali da naša težina zavisi od mjesta na kom se nalazimo na planeti?

Zahvaljujući centrifugalnim i centripetalnim silama, ako se nalazimo na ekvatoru manje smo teški nego što bismo bili kada bismo stajali na polu.

Premda je masa nepromjenljiva, naša težina varira u zavisnosti od mjesta na kom stojimo – lakši smo ako stojimo na ekvatoru, a teži ukoliko stojimo na polu. Za ovo možemo da zahvalimo centrifugalnim i centripetalnim silama.

Kako to praktično izgleda?

Ako zamislite da imate plastičnu vreću sa pomorandžama, koju zamahnete odgovarajućom brzinom da biste je prebacili preko glave, pomorandže će ostati u vreći, pokušavajući da se još jednom okrenu oko sebe . Ipak, ako zamahnete prebrzo, pomorandže će se možda otpustiti od dna vreće i popadati okolo po podu. Ovako funkcionišu centripetalne i centrifugalne sile.

Centrifugalne sile su one koje uzrokuju da se pomorandže odvoje od dna vreće („Prividna sila, jednaka ali suprotna centripetalnoj sili, djeluje na rotirajuće tijelo tako da se ono odvoji od centra rotacije, a uzrok je inercija tijela”).

Centripetalna sila djeluje na pomorandže tako da one pokušavaju da se okreću u krug na mjestu na kom se nalaze („Komponenta sile koja djeluje na tijelo u zakrivljenom pravcu kretanja i koja je usmjerena ka centru zakrivljenosti ili osi rotacije ”).

Ove sile su, takođe, razlog zbog kog je težina našeg tijela manja ako stojimo na ekvatoru nego kada stojimo na polu. Na ekvatoru centripetalne sile djeluju na tijelo jer se tijelo rotira oko središta Zemlje dovoljno brzo. Ova vrsta okretanja nas sprečava da ne odletimo u svemir. Na polovima, ove sile ne djeluju, jer se tijelo rotira znatno manjom brzinom. Takođe, ako se nalazite na polu, bliži ste središtu Zemlje (jer nije u pitanju savršena sfera), pa vas i sila gravitacije većom snago vuče na dolje. Ovdje efekat na težinu nije prevelik, pa je tako težina na polu oko 0,5% veća. Na primjer, ukoliko ste teški 200kg na polu, na ekvatoru ćete imati 199kg.

Nadmorska visina, međutim, takođe utiče na težinu tijela. Ako se penjete na planinu, na većim nadmorskim visinama postajete sve lakši, a ako biste se spuštali ispod nivoa mora postajali biste sve teži.

Gravitaciona sila na tijelo djeluje obrnuto od kvadrata udaljenosti od centra planete – tj. 1/R².

Efekat koji ima nadmorska visina manji je od efekta mjesta na kom stojite na težinu tijela.

Radijus Zemlje na ekvatoru iznosi 6,378 km. Ako biste se popeli na 5 km visoku planinu, to bi onda bilo 6, 383 km od središta Zemlje, pa bi i težina opala za 0,2% (ili 6,378/6,383 = 0,9984).

Da biste proizveli istu promjenu u težini kao kada biste se pomjerili sa pola na ekvator, trebalo bi da se popenjete na planinu visoku 32km, što je blizu granice ozonskog omotača.

Izvor: Cdm