Ženi koja rijetko pije vodu i nikada ne doručkuje doktori uklonili 7.750 kamenčića iz žučne kese

Hirurzi su u jednoj bolnici u Kini operisali ženu staru 54 godine i uklonili joj čak 7.750 kamenčića iz žučne kese. Ljekari su rekli da je takvo stanje posljedica toga što pacijentkinja nije „voljela da pije vodu niti da doručkuje“.

Operacijom, koja je obavljena u bolnici u gradu Vuhanu u centralnom dijelu Kine, koja je trajala tri sata uklonjeni su kamenčići različitog oblika i veličine, koje su ljekari uporedili sa prepeličjim jajima ili zrnima pasulja.

Pacijentkinja, koja se predstavila kao gospođa He, rekla je da je pre sedam godina imala nekoliko kamenčića u žučnoj kesi, ali da tada nije mogla da se podvrgne operaciji zbog visokog krvnog pritiska. A onda se, nedavno, javila ljekarima žaleći se na nepodnošljive bolove u stomaku, prenosi Dejli mejl.

Šen Zangi, direktor bolnice u kojoj je obavljena operacija, izjavio je da „nikada u svojoj karijeri nije video ovakav slučaj“. Dodao je da je stanje pacijentkinje bilo takvo da je moglo da dovede do komplikacija i životne ugroženosti.

Jedan broj stručnjaka smatra da problem sa žučnim kamencem, nastaje usljed prekomjerne tjelesne težine, i da su tom stanju izloženiji ljudi stariji od 40 godina, osobe koje su na čestim dijetama, žene, i oni koji ne piju dovoljno vode.

Gospođa He je priznala da rijetko pije vodu i da skoro nikada ne doručkuje.

Međutim, stručnjaci u Velikoj Britaniji tvrde da je traženje uzroka za nastanak kamena u žučnoj kesi u prehrambenim navikama – „čista spekulacija“.

Doktor Džordž Vebster iz britanskog udruženja gastroenterologa, izjavio je za Mejl onlajn, da su kamenčići u žučnoj kesi uobičajeni problem u svijetu, ali i da je uzrok često nejasan, mada može biti povezan sa gojaznošću.

Godine 2015, još jedan hirurg je bio zapanjen, kada je operacijom uklonio 11.950 kamenaca iz žučne kese jedne žene u Indiji.

Izvor: Kolektiv.me