Upoznajte sibirskog ljepotana, jednu od najrjeđih divljih mačaka na svijetu!

Populacija sibirskog leoparda utrostručila se u posljednjih deset godina.

Leoparde više ne ugrožavaju pritisci ljudskih aktivnosti. Osim toga, znatno su unaprijeđene naučne metode za praćenje populacije. Prema evidenciji ruskog Nacionalnog parka „Zemlja leoparda“, osnovanog 2012. godine, populacija leoparda se u granicama tog područja skoro udvostručila.

Prije četiri godine izbrojano je 57 jedinki, a danas ima ukupno 84 odrasla leoparda i 19 mladunčadi.

Nacionalni park se prostire na oko 260.000 hektara i predstavlja utočište u kom graciozne životinje mogu bezbjedno da žive i razmnožavaju se. Njihovo kretanje prati mreža od 400 skrivenih kamera. Takozvane foto-zamke posjeduju infracrveni senzor koji reaguje na toplotu leoparda. To je najveća monitoring mreža u Rusiji.

Naučnici sada mogu da uporede fotografije i razlikuju jedinke prema jedinstvenim šarama krzna te tako prate njihov tačan broj. Posljednje brojanje izvedeno je pomoću slika snimljenih 2017. godine.

Iako je lov na sibirskog leoparda zabranjen još 1956. godine, pola vijeka kasnije brojnost cjelokupne populacije procijenjena je na samo 30 jedinki. Sibirski leopard živi u četinarskim šumama Rusije, Kine i Sjeverne Koreje. To je jedina vrsta leoparda koja se adaptirala na zimu i snijeg.

Kolektiv.me