Asklepijev štap: Kako je zmija postala simbol medicine

Asklepijev štap ili Eskulapov štap oko koga je uvijena zmija je starogrčki simbol koji je povezan sa liječenjem bolesti kroz medicinsko umijeće. Ovaj simbol je nastao spajanjem štapa Asklepija, sina Apolona boga svjetlosti, muzike i proricanja i iskusnog ljekara i začetnika medicine, a kasnije boga medicine i svete zmije simbola njegove kćeri, Higije boginje zdravlja.

Prema predanju, Asklepije je samo uzoran ljekar i otac Mahaona i Podalirija. Bolesni i unesrećeni izgovarali su naglas njegovo ime tokom molitve u kućama i u hramovima. Vjeruje se da je bio autentična istorijska ličnost, poznata po svojim iscjeliteljskim vještinama, a pominje se i u poznatom grčkom epu Ilijadi kao ljekar koji čini čuda. Tek od V vijeka, kada se uzdigao njegov kult po cijeloj Grčkoj i na svim egejskim ostrvima dobija status božanstva. Pošto je vrhovni bog Zevs smatrao da njegove nevjerovatne moći iscjeljivanja i oživljavanja mogu potencijalno dati besmrtnost čovječanstvu, što bi predstavljalo prijetnju bogovima ubio ga je i u njegovu čast napravio sazvježđe Zmijonošac.

O porijeklu simbola zmije oko štapa postoji više priča. Jedna verzija priče kaže da je Asklepije napravio štap kada mu je zmija šapnula sve tajne medicine. U drugim verzijama, Asklepije je dobio zmiju od boginje Atine koja mu je dala zmiju od meduze.

Prema jednoj legendi, Asklepije je došao u kuću kako bi pomogao bolesnom čovjeku, a svoj štap ostavio ispred ulaznih vrata. Pošto nije uspio da pomogne bolesniku izašao je i zatekao zmiju omotanu oko svog štapa. Dohvatio je drugi štap i njime ubio zmiju. Prije nego što je uginula zmija je otvorila usta u kojima se nalazila nepoznata biljka. Asklepije je tu biljku dao bolesniku koji je od njenog djelovanja ozdravio. Nakon ovog događaja on je glavu te zmije postavio na svoj štap.

Porijeklo simbola zmije oko štapa je vjerovatno vezano za činjenicu da su u antička vremena infekcije zmijolikim parazitom Dracunculus medinensis bile veoma česte. Njihov tretman je podrazumijevao i nabadanje ovih parazita na štap. Ovu uslugu su ljekari reklamirali slikom zmije koja se danas posmatra samo kao simbol.

Zbog sposobnosti zmije da mijenja kožu, simbol zmije se predstavlja kao znak plodnosti i ponovnog rođenja. Po drugom tumačenju simbol zmije se predstavlja kao moć kontrole života i smrti.

Izvor: Cdm