Njujorški muzej ponudio Trampu zlatnu WC-šolju

Bijela kuća je zatražila od njujorškog muzeja da pozajmi sliku Van Goga za privatne prostorije predsednika SAD Donalda Trampa i njegove supruge Melanije, ali im je umjesto toga u otvoreno satiričnom predlogu kustoskinja muzeja Gugenhajm ponudila WC-šolju od čistog zlata, djelo jednog italijanskog umjetnika. 



Kako danas prenosi list "Vašington post", Bijela kuća je u imejl poruci zatražila da pozajmi Vangogovu siku "Pejzaž s snegom" iz 1888. godine.

Kustoskinja Nensi Spektor je odgovorila da ne mogu da odgovore na taj zahtev, ali da nude WC-šolju od 18-karatnog zlata, koja radi! 

To je "interaktivna instalacija" italijanskog umjetnika Mauricija Katelana nazvana "Amerika", koju su kritičari opisali kao satiru usmjerenu na pretjerano bogatstvo u SAD.

To "djelo" je godinu dana, do sredine septembra prošle godine, bilo izloženo u javnom toaletu na petom spratu Muzeja Gugenhajma, i posjetioci su mogli i da ga koriste. 

Vrijednost mu je procijenjena na preko milion dolara.

Kustoskinja Spektor je u imejlu, do kojeg je došao Vašington post, napisala da je završeno izalaganje tog eksponata u muzeju, te je zlatna WC-šolja na raspolaganju "ukoliko bi predsednik i prva dama bili zainteresovani da je instaliraju u Bijeloj kući", kao "dugoročnu pozajmicu".



Nensi Spektor je na društvenim mrežama oštra kritičarka Trampa. 

Ona je u svom imejlu priložila fotografiju zlatne WC-šolje i napisala "Žao nam je što ne možemo da odgovorimo na vaš prvobitni zahtev, ali se nadamo da bi ova specijalna ponuda mogla da vas zainteresuje". 

To "djelo" je "naravno izuzetno vrijedno i prilično krhko, ali mi bismo dali sva uputstva za njegovu instalaciju i održavanje", napisala je ona.

Kako navodi Vašington Post Bijela kuća, se nije oglasila na to.

 

Izvor: Beta