Kunašir, ostrvo na kojem medvjedi mijenjaju boju

Istraživanja su pokazala da jedan od deset smeđih medvjeda na ruskom ostrvu Kunaširu ima krzno bijele i srebrne boje. Neke jedinke na ovom vulkanskom ostrvu u Kurilskom arhipelagu u Sahalinskoj oblasti imaju samo svjetliju glavu, dok je promjena boje na drugima prisutna na cijelom tijelu.

Istraživači govore da broj takvih medvjeda raste iz dana u dan, a razlog za gensku mutaciju još uvijek predstavlja veliku misteriju. Kunašir je previše udaljen od arktičkog kruga na kojem obitavaju polarni medvjedi da bi to uticalo na ovu pojavu, iako su im smeđi medvjedi počeli ličiti.

Pojedini stručnjaci vjeruju da je do mutacije došlo zbog parenja jedinki u bliskom srodstvu. Kunašir je, naime, vrlo izolovan. Prostire na otprilike 1490 kvadratnih kilometara, a na njima trenutno obitava sveukupno 160 jedinki medvjeda.

Albino jedinke rijetkost su u životinjskom svijetu, a manjak melanina u odnosu na vrstu čini ih lakim plijenom. Albino medvjedima na Kunaširu ne prijeti opasnost od drugih životinja jer su najveće grabljivice. Baš zato imaju slobodu da rastu, razmnožavaju se i žive na ostrvu.

Ne čudi stoga što su istraživači primijetili i da bijeli medvjedi s Kunašira nisu toliko agresivni kao njihovi ostali ruski rođaci.

Izvor: Cdm