Čengjang, Most vjetar-kiša

Čengjang (Chengyang) je most koji je napravljen od drveta i kamena, bez upotrebe eksera. Dug je oko 65 m, a širina prolaza je između 3 m i 4 m. Nalazi se na oko 10 m iznad rijeke, a postavljen je na nizu kamenih stubova i premošćuje rijeku sa samo 211 m. Na krajevima mosta se nalaze dvije platforme. Ukrašen je rezbarijama i slikama u hodniku i duž krovova pet paviljona, koji su pokriveni crijepom. Most je na tri sprata i ima 19 verandi, koje gledaju na rijeku.

Za ovaj objekat se vezuje legenda. Naime, mostom je šetao zaljubljeni par kada je vjetar “gurnuo” djevojku u vodu. Njen dragi nije smio da skoči zbog visine na kojoj se nalazio. Stajao je na mostu, sav u suzama, a nije znao da je djevojku odvuklo kraba-čudovište u vodu koje ju je u tom trenutku ubijalo. Kada se mladić spremao da izvrši samoubistvo, iz rijeke izlijeće zmaj, koji je ganut njihovom ljubavlju ubio čudovište i vratio djevojku mladiću.

Da bi se zahvalili zmaju i sačuvali sjećanje na njega, stanovnici okolnih sela su na osnovama tadašnjeg manjeg mosta izgradili ovaj most. Nazvali su ga Cheng Yang Feng Yu Qiao (feng je vjetar, yu voda, a qiao most), jer zmaj je mogao da se bori protiv rijeke i vjetra.

Izvor: Cdm