Usta istine, proriču sudbinu i otkrivaju nevjerne supružnike

Bocca della Verità, ili Usta istine, je mermerni reljef iz IV vijeka prije nove ere. Uzidan je u zid portika rimske crkve Santa Marija in Kosmedin 1632. godine i izgleda kao nečije lice. Postao je veoma poznat kao jedno od rimskih čuda – koje može proreći sudbinu i otkriti laž.

Usta istine predstavljaju masivan disk na kojem je isklesano lice bradatog čovjeka koje oivičava kosa, sa rupama na mjestima gdje su usta, oči i nos. Disk je prečnika 1,75 metara, težak 1300 kilograma. Nije poznato kako su usta nastala, a tokom istorije je ovaj lik pripisivan raznim paganskim bogovima: Jupiteru, Okeanu, Oraklu ili Faunu.

Nejasna je i funkcija ovog reljefa. Pojedinci smatraju da je bio dio fontane, dok drugi ističu da je bio poklopac impluviuma ili kanalizacionog šahta.

Od 1485. godine Usta istine se stalno pominju kao jedna od rimskih znamenitosti i često reprodukuju u različitim formama. Zbog slave ovog reljefa Papa Urban VIII za vrijeme restauracije crkve Santa Marija in Kosmedin je 1631. godine naredio da se reljef koji je bio izvan crkve, ugradi u trijem.

Uz Usta istine je vezana legenda da će se zatvoriti i odgristi ruku svakom ko laže. Prema predanju, na taj način su Rimljanke ispitivale vjernost muževa. U srednjem vijeku se vjerovalo da je Usta istine napravio čarobnjak Vergilije, da bi ih koristili supružnici koji sumnjaju u vjernost svog bračnog druga.

Slava reljefa Usta istine je porasla u cijelom svijetu nakon američkog filma iz 1953. godine “Praznik u Rimu”, u kojem ih glumci, Gregori Pek i Odri Hepbern koriste.

Usta istine i danas posjećuje veliki broj turista.

Izvor: Cdm