Plave planine, neobičan krajolik koji će vas oduševiti(video)

Plave planine (Blue Mountains) nalaze se u Australiji i imaju status nacionalnog parka. Ovaj predio kao da se nalazi između stvarnsoti i sna, a neobično ime duguje vegetaciji. Naime, stijene su prekrivene gustim šumama, a većina njih gustom vegetacijom eukaliptusa kojih ima čak 90 vrsta. Kada se temperatura digne, eterična ulja plavog eukaliptusa isparavaju i raspršuju se tako da ne dopuštaju prodorsvjetlosti, osim plavog spektra koji je najprodorniji jer ima najnižu frekvenciju. Zbog toga posmatračima krajolik Plavih planina izgleda okupan u plavoj boji.

Plave planine su područje površine 11.400 km², koje se proteže zapadno od rijeke Nepean, sve do rijeke Koks u državi Novom Južnom Velsu. Čine sjevernu granicu šireg gradskog područja Sidneja, od čijeg su središta udaljene oko 50 km.

Oblast je ispresijecana klisurama i do 800 m dubine. Najviša tačka je 1189 mnv.

U ovoj australijskoj oblasti živi više od 400 različitih vrsta životinja, a posebno su značajne rijetke vrste sisara i gmizavaca. Na području rezervata nalazi se nekoliko vidikovaca, odakle se pruža neverovatan i prekrasan pogled na šume i platoe Plavih planina i poznate stijene tri sestre.

Stijene Tri sestre

Plave planine su 2000. godine upisane na UNESCO-v popis mjesta Svjetske kulturne baštine.

Izvor: Cdm