Kako bi se Crnogorci ovdje snašli? Šta kažete za pauzu na poslu koja traje tri sata!

Ok, možda Finska jeste najbolja zemlja za život kao što smo nedavno čitali, ali... Osim što je tamo hladno i pola godine mračno, ni slovca nisu rekli o tome koliko vremena daju zaposlenima za ručak.

A i sama znaš da ti uvijek nekako prebrzo dođe to vrijeme kad se moraš vratiti na posao. Onako sitoj baš bi dobro došla još i kafica negdje izvan zgrade... A i oči ti se pomalo sklapaju nakon obilnog obroka. Pa, vjerovala ili ne, neke zemlje imaju tako dugu pauzu da stigneš i odrijemati nakon ručka. Selimo? Selimo!

  1. Španija: 3 sata

Za Špance siesta nije šala, odmaraju od 2 do 5 popodne pa onda rade još tri sata. Naravno da moraju odrijemati preko dana kad svi naveče u 10 tek izlaze na večeru, a spavati idu debelo iza ponoći. No dobro, razlog za ovaj popodnevni dugi odmor je ipak ozbiljniji, to je vrijeme kad je vani pakleno vruće i produktivnost na poslu jako pada pa bolje da ljudi tada ni ne rade. Katalonija je pak prošle godine izglasala da radno vrijeme mora završiti u 6 popodne u firmama tako da se Katalonci mogu oprostiti od sieste.

  1. Grčka: 3 sata

Dugi ručak u Grčkoj nije toliko zbog odmora, koliko zbog jela. Ručak je u toj zemlji najvažniji dio dana i najobilniji obrok što znači da ljudima treba vremena da sve prožvaću i svare. Prvo krene meze, pa salatice, pa... Većina ih s posla odlazi na ručak kući oko 2 i vraća se oko 5 - u vrijeme kad Amerikanci malo uspore s poslom.

  1. Francuska: 2 sata

Kako luksuznim trgovinama usred Pariza, tako i dućančiću u zadnjem provincijskom selu, svima je normalno da zatvore vrata u 2 i nema ih do 4. To je opšteprihvaćena popodnevna pauza i za djecu u školi i za odrasle na poslu. Inače, jedno je istraživanje pokazalo kako Francuzi jedu najsporije od stanovnika 14 zemalja u kojima je studija sprovedena. 43 posto Francuza jede ručak 45 minuta. Pa i poznati su po tome da znaju uživati u hrani!

Izvor: Kolektiv.me