Hotel od leda: Već trideset godina predstavlja pravu atrakciju za turiste(video)

Nedaleko od Jukasjarvija, najsjevernijeg gradića u Švedskoj u kojem su prosječne temperature znatno niže od nule, niklo je pravo umjetničko čudo.

Ledeni hotel „Kiruna“ koji već tri decenije predstavlja pravu atrakciju, ponovo je otvoren za posjetioce. Hotel se obnavlja i otvara svakog decembra, i prima goste sve do aprila.

Sadrži ukupno 15 umjetničkih apartmana u čujem stvaranju su učestvovali umjetnici i vajari iz cijelog svijeta. Od 126 prijavljenih, 31 kandidat je odabran da doprinese dizajniranju kako samih apartmana, tako i predmeta – stolica, stolova, lustera, flaša, različitih ukrasa… Tu je i bar sa čašama od leda i ledenom kapelom koja je popularna kod bračnih parova.

Led koji je upotrijebljen dolazi iz Torne, rijeke duge 522 kilometra koja predstavlja granicu između Švedske i Finske. On se u vidu blokova izvlači iz rijeke krajem marta ili početkom aprila, kada je najdeblji. Blokovi leda se, zatim, skladište, i čekaju trenutak da budu upotrijebljeni.

Mjesto u ledenom apartmanu posjetioce košta 600 dolara, ali u cijenu je uključen i boravak u spektakularnom divljem krajoliku koji okružuje hotel.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković