Skulptura za proslavu dolaska proljeća postala simbol otpora koronavirusu

Kada je španski umjetnik Escif, tokom prošle godine, započeo da stvara skulpturu žene koja meditira, visine 20 metara, pod nazivom Açò també passarà (I ovo će proći) , koronavirus nije bio ni na vidiku. Predviđeno je da rad bude izložen na javnoj površini za potrebe festivala Fallas, koji se svake godine održava u španskom gradu Valenciji i posvećen je Svetom Josipu.

To je trebalo da bude dio jedne od najstarijih i najupečatljivijih tradicija na ovim prostorima: spaljivanju javnih spomenika u znak proslave dolaska proljeća.

Tokom postavljanja instalacije, špansko Ministarstvo zdravstva zabranilo je održavanje Fallasa u sklopu mjera za suzbijanje širenja virusa. U odgovoru na to, Escif i njegovi saradnici, umjetnici Manolo Martin i Hose Ramon Espuig, hitro su odreagovali i lice skulpture prekrili zaštitnom maskom, sveprisutnim simbolom pandemije koronavirusa.

“Odjednom, ova je slika postala simbol mira i staloženosti, kao i zajedništva i solidarnosti”, kaže Escif u izjavi za Hyperallergic. Na društvenim mrežama, umjetnik i njegovi pratioci, zalagali su se za da se spomenik ne uklanja sve dok se ne stvore uslovi da se festival održi, a peticija na change.org, upućena Gradskom vijeću Valensije, prikupila je 4500 potpisa. 

U nevjerovatnom preokretu koji pokazuje snagu umjetnosti u vremenima krize, vlasti Valencije odlučile su ne samo zadržati skulpturu na glavnom gradskom trgu, već i održati ritual njenog spaljivanja. Međutim, umjesto da zapale cijelu skulpturu, odlučili su vatri prepustiti samo jedan njen dio i to donju polovinu ženskog tijela, a da torzo s licem, prekrivenim maskom, kao simbol otpora, ostane na trgu.

Ova neobična tradicija, svoje korijene vuče iz 18. vijeka, kada su drvodjelci i zanatlije započele spaljivanje komada drveta, svakog 19. marta, u znak proslave dolaska proljeća, a festival Fallas, dobio je zaštitu UNESCO-a, kao kulturno naslijeđe čovječanstva. Tokom održavanja festivala, dogodi se i do 400 fallasa, odnosno javnih spaljivanja umjetničkih djela i figura velikih formata.

U tekstu peticije na change.org, koju je pokrenula Manuela Heinen, ukazala je da je zajednica valensijskih fallerosa, sastavljena od malih porodičnih radionica koje zahvaljujući proslavi tokom Fallas festivala mogu opstati tokom cijele godine, a da upravo od ove svetkovine zavisi njihova budućnost kao i budućnost njihovih zaposlenih.

“Ova skulptura simbolizuje smirenost i spokoj, nešto što je u ovim teškim vremenima svima potrebno pa i Valensiji i njenim fallerosima“, ističe Heinen.

 

 

Izvor: Hyperallergic

Tekst objavila: Sanida Kajević