Naučni izum koji je našao put do naših domova

Škotski hemičar i fizičar Džejms Djuar (James Dewar, 1842-1923) izumio je 1892. godine specijalnu posudu sa dvostrukim zidovima i vakuumom između njih, znanu kao Djuarova posuda, koja je omogućavala da tečnost, ili gas u tečnom stanju, duže zadrže temperaturu.

Od 1904. godine, pa do danas, ova posuda je poznata kao termos, od grčke riječi therme – toplota, toplo, topao. Ime “termos” patentirala je jedna njemačka kompanija, a manja unapređenja sproveo je bečki trgovac Gustav Robert Palen, koji je osnovao Thermos Bottle Company i uspješno poslovao na tržištima SAD, Kanade i Velike Britanije. 

Vrlo brzo termos je našao široku primjenu: Ernest Šeklton je koristio termos-bocu tokom ekspedicije na Južni pol, a neka poboljšanja i novi materijali omogućili su da od 1950-ih termos-boce budu upotrijebljene za prenos krvne plazme, pa sve do transporta tropskih ribica.

Kao naučnik, Djuar je u nasljeđe ostavio i proizvodnju tečnog i čvrstog vodonika. Jedan krater na Mjesecu nosi ime ovog škotskog naučnika.

 

Izvor i foto: nationalgeographic.rs

Tekst objavila: Sanida Kajević