Orvieto, mali raj na stijeni

Orvieto nalazi se na liticama malog brda, na nadmorskoj visini od 50 metara. Orvieto jedan od najstarijih gradova Italije koga su u 9. vijeku p.n.e. osnovali etrurci čiji tragovi se mogu vidjeti i danas. Stari grad nalazi se na vrhu vulkanske stijene odakle se pruža divan pogled na dolinu rijeke Paglia.Grad u srednjem vijeku bio je sedište Papske države.

Orvieto ima puno klasičnog italijanskog šarma: predivne katedrale, igrališta na otvorenom, kafići, kamene ulice. Najveća znamenitost Orvieta je romaničko-gotička katedrala Santa Maria Assunta iz 13. vijeka i jedna je od najljepših u Italiji.

Druge znamanitosti grada su: crkva Sv. Andrije iz 14. vijeka, Papske palate Urbana IV i Martina IV, 47 metara visoka Papska kula iz 14. vijeka, trg Republike sa Gradskom vijećnicom iz 16. vijeka, te 62 m dubok bunar Sv.Patrika iz 16.vijeka. Bunar Sv. Patrika je čudna građevina ukopana u stijenu s izgrađenim spiralnim stepeništem, koje je služilo za prenos vode na površinu.

Orvieto je poznat i po lavirintu tunela i pećina, ruševinama etruščanskog razdoblja i utvrđenju Albornoz. Njegov značaj prepoznao je i UNESCO te 2006. godine ga uvrstio na popis svjetske baštine.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić