Ovaj stari voz zaglavljen na mostu je zapravo – luksuzni hotel

Hoteli u vozovima ili na mostovima nisu novost, ali u Južnoj Africi dovršavaju se posljednje pripreme za otvaranje zaista fascinantnog mjesta za odmor – hotela Kruger Shalati na rijeci Sabie.

Na ulazu u nacionalni park Kruger Shalati nalazi se most preko rijeke Shalati kojim je nekada tutnjala parna željeznica. Početkom 20. vijeka predstavljala je najlakši način da se uđe u jedan od najvećih rezervata divljih životinja u Africi.UNESCO ga je uvrstio na svoju listu rezervata biosfere u kojem vlada sklad čovjeka i prirode.

Kad su putnici nekada kretali prema parku željeznicom, napravili bi pauzu preko noći na mostu, a ujutro bi se budili s nestvarnim pogledom iz kupea na okolnu prirodu i kretali dalje, u srce Krugera. Srećom, most preko kojeg je voz posljednji put prešao 1973, ponovo će biti u funkciji. Kako kažu u hotelu, Shalati je ime žene ratnice iz plemena Tsonga koja je vodila klan Tebulu.

Svaki od 12 vagona je potpuno obnovljen i podijeljen u dvije sobe s kupatilom. Kroz velike prozore, od poda do plafona puca pogled na rijeku, a za detalje su se pobrinuli lokalni umjetnici. U zajedničkom spoljašnjem dijelu nalazi se bazen i kafić iz kojeg gosti mogu posmatrati park u kojem živi više od 500 vrsta ptica, 114 vrsta reptila i 147 vrsta sisavaca. Ko poželi da ih izbliza vidi, neka ode na organizovanu turu s dvogledom ili fotoaparatom. Ako ste oduvijek htjeli da posjetite lavove, leoparde, slonove, afričke bivole i nosoroge, u njihovom domu, Kruger park je idealno mjesto.

Hotel je udaljen pet sati vožnje od Johanesburga.

Uz 54 mjesta na kojima možete otkrivati kulturne znamenitosti i više od 300 arheoloških nalazišta, kao i igrališta za golf gostima neće biti dosadno, a kako sada stvari stoje vrata vlaka će im se otvoriti krajem godine.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić