Stan 200 metara ispod zemlje košta milion dolara

Najjeftiniji stan u luksuznom podzemnom bunkeru koji garantuje pet godina preživljanja poslije eventualne socijalno-ekonomske implozije u Sjedinjenim Američkim Državama košta milion dolara. Takođe, one udobnije varijante smještaja prodaju se i tri puta skuplje. Ovi podzemni bunkeri građeni su za bogataše koji ne žale pare da se obezbijede od svake eventualnosti u postkorona periodu.

Cilindrični silos

Cijena održavanja stana u podzmemnom bunkeru je 2.500 dolara godišnje i tu su uključeni internet, municija, voda i struja. Kompanija “Survival Condos” nudi stanove u napuštenim raketnim silosima “Atlas F” koje je polovinom prošlog vijeka gradio Inženjerski korpus armije SAD i koji se nalaze u ruralnim krajevima Amerike. Podzemni raketni silosi idu 200 metara ispod zemlje i mogu primiti 75 stanovnika. Ispod kupole objekata nalazi se cilindrični silos sa 14 spratova. Na gornjim spratovima je bazen i prostorija za vodosnabdijevanje. Sedam spratova je namjenjeno za stanovanje, dok su na posljednja četiri sprata učionica, biblioteka, kino, bar i soba za vježbanje sa saunom. Stepenište i liftovi idu na svaki sprat.

Betonski zidovi

Gornji dio silosa ima betonske zidove debljine više od 2,7 metara, dok konstrukcija kupole može da izdrži udare vjetrova preko 800 kilometara na sat. Objekat ima više od 54.000 kvadratnih metara zaštićenog prostora. Ukupna dizajnerska završna obrada skloništa je “ultramoderna”, i koristi vrhunske tehnologije.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić