Grad koji ima svog zvaničnog čarobnjaka

Zamislite da šetate negdje u podne i sretne dvojicu čarobnjaka u crnim odorama, a niste u snu, video igri, niti je trenutno Noć vještica. Ova scena koja nalikuje Tolkinovim djelima o Srednjoj zemlji je zaista stvarna i može se desiti na ulicama Krajstčerča, grada na Novom Zelandu koji ima svog zvaničnog čarobnjaka.

U pitanju je Ijan Brakenberi Čanel, rođen u Velikoj Britaniji, a koji se na Novi Zeland preselio tokom 70-ih godina prošlog vijeka. On je kao mlad putovao Evropom, bio u avijaciji Kanade i predavao englesku književnost u Teheranu. Kada se preselio u Australiju, završio je studije sociologije i psihologije, nakon čega je radio kao profesor u Sidneju. U to vrijeme je poželio da nešto promijeni i fakultet pretvori u teatar apsurda, a to je učinio „zabavnom revolucijom“. Ostao je bez posla profesora i potom osmislio personu Čarobnjaka.

Akademicima u Sidneju nije se dopala ta ideja, po kojoj je on provocirao mnoge čudnim oblačenjem i ponašanjem, ujedno i kritikom sistema, pa je sreću dalje potražio u Melburnu. Ni tamo nije dobio zvaničan posao, a njegove ideje su razjarile njegovu suprugu, koja ga je napustila, baš kao i prijatelje, koji su prestali da mu se javljaju. Tada se preselio u Krajstčerč i uspio u svojim namjerama. Zaljubio se u ovaj grad, koji je smatrao idealnim okruženjem za Čarobnjaka, i pravio razne performanse i provokacije. Kada su mu zabranili da se obraća ljudima na trgovima, on je stavio gas masku i pričao na francuskom kako bi zaobišao pravila.

Običnim ljudima je postao simpatičan, a jedna galerija je njegov rad čak prozvala umjetničkim djelom. A onda ga je jedno obližnje mjesto pozvalo da prizove kišu za njihov poljoprivredni festival. Uz bubnjeve, izveo je kišni ples i kiša je zaista pala samo par sati kasnije. Kasnije mu se obratio i premijer Novog Zelanda, a potom je došao i trenutak kada je dobio zvanični status čarobnjaka i godišnju platu od oko 9.000 eura za svoje usluge. One podrazumijevaju učestvovanje u svim vrstama turističkih promocija, kao i dočekivanje raznih delegacija, što ukupno obuhvata 200 sata posla godišnje.

Kako Ijan sada ima 87 godina, posljednjih 6 ima svojevrnog šegrta kog obučava da preuzme posao, ukoliko se zajednica bude složila sa tim. U pitanju je 39-godišnji Ari Friman, koji je Čarobnjaku prišao na ulici prije šest godina i zamolio ga da „uči zanat“. To se uglavnom svodi na duge diskusije i rasprave, a pitanje je da li će Friman dobiti isti zvanični status i platu nakon Ijanovog povlačenja.

 

Izvor i foto:CdM

Tekst objavila:Jasminka Mulić