Srušena teorija zavjere: Zašto se zastava na Mjesecu vijori

Američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA) riješila je da izazove sve one koji vjeruju u neku od teorija zavjere na “okršaj”.

“Mislite da nismo sletjeli na Mjesec? Ili da je Zemlja ravna ploča? Istražujemo bilo koju od teorija zavjere i lažne vijesti u specijalu povodom Noći vještica – pitajte nas šta god želite. Šta mislite koje smo to tajne planove kovali tokom godina? Podijelite ih sa nama”, napisali su na zvaničnom Tviter nalogu NASA predstavnici ove agencije, gdje ih prati više od 41 miliona ljudi, prenosi Nova.rs.

Naravno, mnogi su sa oduševljenjem dočekali ovaj izazov i postavili veliki broj pitanja i pretpostavki, na koja su stručnjaci iz NASA odgovarali, a čitaoci su prisustvovali razbijanju teorija zavjere.

Naravno, jedno od pitanja bilo je nezaobilazno – ukoliko su ljudi stvarno sletjeli na Mjesec, kako je moguće da se na snimku američka zastava vijori, kao da ima vjetra, a poznato je da u svemiru nema vazduha.

NASA odgovor: Hvala na ovom pitanju! Zastave izgledaju kao da se vijore, ali zapravo se ljuljaju. Ljuljanje se na Zemlji dešava zbog gravitacije i otpora vazduha, ali na Mjesecu sve što se zaljulja nastavlja da se pomjera mnogo duže.

Oni su potom podijelili i link ka odgovorima na najčešća pitanja i zablude, a potom nastavili sa repliciranjem radoznalim pratiocima. Možete ih pronaći na sajtu magazina Original.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković