Očajan muškarac potražio POMOĆ: "Da li je u redu da ostavim suprugu ako ne SMRŠA?

Na teškim mukama...

Brak je kompromis dvoje ljudi koji dijele većinu životnih trenutaka. Pri odabiru partnera sa kojim ćemo dočekati starost, rijetko kada razmišljamo o tome da neki problemi mogu u bračnoj zajednici da se udvostruče, a neke čak ne možemo ni da predvidimo.

Ovaj očajan muškarac potražio je pomoć zbog supruge koja ima prekomjernu težinu.

- Osjećam neverovatnu krivicu što sam ovo čak napisao, ali gubim se i treba mi pomoć. Moja supruga i ja smo u zrelom dobu; u braku smo šest godina i volim je svim srcem, ali u tih šest godina se potpuno zapustila, do te mjere da je više ne doživljavam kao privlačnu ženu i ozbiljno sumnjam u to da li će živjeti dovoljno dugo da ostari sa mnom.

Kada smo se upoznali prije osam godina, imao sam oko 120 kilograma, a ona oko 80. Danas ja imam 130, a ona 140. Ne radi. Ne vježba. Odbija da se hrani zdravo. Njen ljekar joj je rekao da mora nešto da preduzme, ne može dalje ovako, a opet i dalje odbija da se promijeni, iako je svjesna da svoj život izlaže ogromnom riziku. Možda je depresivna, znam da jeste. Ali ja sam na ivici strpljenja. Ovo nije žena kojom sam se oženio. Ako odbije da brine o sebi, da li imam pravo da odlučim da je napustim? Zaista se borim sa ovim - požalio se zabrinuti muž.

Odgovor psihologa:

Jasno je koliko volite i brinete za svoju ženu. Izražavate zabrinutost zbog njenog fizičkog i mentalnog zdravlja i bojite se da neće preživjeti dovoljno dugo da ostari sa vama. To sugeriše da želite da ona bude uz vas i da mora biti zdravija, fizički i emocionalno, da bi se to dogodilo.

S tim u vezi, ne možete kontrolisati izbor i ponašanje svoje supruge, možete da kontrolišete samo sopstveni izbor i ponašanje. U tom smislu, mislim da bi vam moglo biti korisno da razmislite o terapiji. Imate posla sa strahom, stidom, krivicom i strepnjom zbog neizvjesnosti u vezi sa budućnošću vašeg braka. Terapija može da vam bude od koristi.

Iz vašeg opisa djeluje moguće da bi vaša supruga mogla da bude depresivna. I njoj bi terapija mnogo prijala. Opet, ne možete je natjerati da ide na terapiju, ali možete da je podstaknete da razmisli na tu temu. Ako se odlučite za terapiju i podelite sa njom blagodati svog terapijskog iskustva, možda će osjetiti inspiraciju i motivaciju da i sama započne sa radom na sebi, u svakom smislu.

Ono što odmah možete da uradite jeste da joj budete podrška na putu ka novom životu. Pozovite je u šetnju, odvedite je na večeru ili joj pripremite romantičnu večeru u kući koristeći namirnice koje ne goje. Podstaknite je da se suoči sa problemom koji ima i pokažite joj da ćete biti uz nju dok bude brojala uspone i padove na putu promjene.

Naravno, moguće je da se vaša supruga neće promijeniti ili da neće ni pokušati da se promjeni. Razumljivo je da, ako se ovo odigra, možete razmisliti o razvodu. Takođe je razumljivo i ako odlučite da ostanete, uprkos zabrinutosti, zbog osjećanja koja gajite prema njoj. Ovdje, zapravo, nema ni pogrešnog ni tačnog odgovora. Odluka je samo na vama, ali tek pošto pokušate na sve načine da inspirišete suprugu da se okane loših navika koje joj ugrožavaju zdravlje. To biste učinili i za najboljeg prijatelja, zar ne?

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković