Čovjek iz Turske posjeduje najveću kolekciju mobilnih telefona na svijetu

Mnogi od nas imaju jedan ili dva mobilna telefona, poneko čak i tri ali Sahabetin Odželik iz Turske vjerovatno ima i najveću kolekciju mobilnih telefona na svijetu.

U njegovoj kolekciji može da se nađe preko 1.000 telefona, zanimljivo je da je većina prije ere pametnih telefona, ono vrijeme kada ste morali da kliknete na dugme kako biste nekog pozvali, a ne ekran.

Sahabetin Odželik je započeo svoju kolekciju prije 20 godina kada je počeo da popravlja telefone i danas se bavi tim poslom, ali ih i dalje skuplja.

Njegova kolekcija je bila znatno veća, brojala je čak oko 1.700 mobilnih uređaja ali prije dvije godine 2018. lopovi su obili njegovu kuću i ukrali 700 modela mobilnih.

Čak i pored te krađe, on je uspio da napuni prostoriju telefonima kada su novinari došli da ga posjete.

“Jednog dana sam započeo da se bavim ovim poslom pošto su me interesovali telefoni. Odlučio sam da započnem kolekciju misleći da će jednog dana biti zastarjela tehnologija. Svi moji telefoni iz ove kolekcije rade, ali se ne proizvode”, rekao je on za Anadolu Agenciju.

Njegova kolekcija se sastoji od telefona koje je sam kupio, kao od prethodnih korisnika koji više nisu htjeli da koriste te telefone.

“Svi oni su rijetki i veoma vrijedni modeli. Pojedini kupci su željeli da ih kupe, ali ja to nisam želio. Težak je posao da ih održavate, ali ja želim da ih sačuvam da budu u najboljoj mogućem stanju”, zaključio je Odželik.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković