Lonely Planet: 10 mjesta koja treba posjetiti(video)

Veliki planovi u vezi s putovanjima za mnoge su trenutno na “stend baju”, ali to ne znači da ne možemo da maštamo o destinacijama koje ćemo jednog dana obići. U tome nam može pomoći drugo izdanje knjige koju je izdao Lonely Planet – “Ultimate Travel List”, koja donosi 500 najboljih mjesta na svijetu koja treba vidjeti i doživjeti. Predstavljamo vam prvih deset.

  1. Šetnja oko Anapurne, Nepal

U toj šetnji prolazite kroz zelena polja pirinča, pašnjake jakova, ali i sniježni planinski prelaz Thorung La. Neki djelovi su teški i na visokoj nadmorskoj visini, kao jezero Tilicho, ali s obzirom kakav odmor duše ovdje možete doživjeti – isplati se.

  1. Salar de Uyuni, Bolivija

Salar de Uyuni je najveće “prirodno ogledalo” na svijetu, osjećate se kao da hodate kroz oblake. Posebna stvar se događa nakon kiše, kad voda na slanom jezeru stvara iluziju stakla u kojem se ogleda nebo, a kad nema padavina površina je išarana neobičnim oblicima…

  1. Angkor hramovi, Kambodža

Čudesni hramovi okruženi džunglom koji se nalaze na popisu UNESCO baštine. Angkor Wat, najpoznatiji kompleks hramova, predstavlja zapravo planinu Meru, na kojoj “žive” hinduistički bogovi.

  1. Iguazu vodopadi, Brazil – Argentina

Vodopadi koji dijele Brazil i Argentinu, sastoje se od 275 slapova, a najviši, poznat i kao Đavolje grlo, dubok je 80 metara.

  1. Bledsko jezero, Slovenija

U vrhu liste našlo se i jezero u našem komšiluku, sa zelenim ostrvcetom na kojem je smještena crkva. U crkvu su nekad dolazili hodočasnici, a u 19. vijeku tu su odmarali članovi kraljevske porodice.

  1. Nacionalni park Yellowstone, SAD

Nacionalni park Yellowstone je najveće geotermalno područje na planeti. Gejziri, aktivnih je preko 500, ali i mnoštvo divljih životinja kao što su bizoni, vukovi i grizliji, samo su dio uzbudljive atmosfere ovog mjesta.

  1. Okavango delta, Bocvana

Rijeka koja teče u pustinju, jedinstveni je prirodni fenomen u čijoj su oblasti smještena najdragocjenija prirodna staništa Bocvane. Jedna je od top safari destinacija. Može da se obilazi čamcima, ali i tradicionalnim brodovima poznatim kao „mokoro“.

  1. Nacionalni park Uluru Kata Tjuta, Australija

Sveto mjesto za narod Anangu, koji vjeruje da ovdje obitavaju duhovi njihovih predaka, ali možete da naiđete i na koalu, dinga…

  1. Ostrvo Galapagos, Ekvador

San zaljubljenika u prirodu i svih eko putnika, Galapagos je dom nekih od najneobičnijih bića na svijetu, uključujući iguane, kornjače, pingvine…

  1. Petra, Jordan

Nekad napušteni grad u stijeni, koji je bio zaboravljen hiljadu godina, savršeno mjesto za avanturiste koji žele da posjete unikatnu destinaciju.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković