Misteriozni metalni monolit otkriven usred američke pustinje(video)

Misteriozni metalni monolit otkriven je u pustinji američke države Jute. Uočila ga je posada helikoptera čiji je zadatak bio da prebroji populaciju muflona.

Monolit je visok između tri i tri i po metra, zaboden je u zemlju i sakriven među stijenjem kamenite pustinje.

Napravljen je od glatkog tamnosivog metala, i ne nalikuje ničemu u okolini sačinjenoj od crvenog stijenja, piše britanski "Indipendent".

Lokalna stanica KSLTV intervjuisala je pilota Breta Hačingsa, koji je otkrio učestvovao u otkrivanju monolita.

"To je nešto najčudnije što sam vidio tokom cijele moje pilotske karijere. Biolog koji je bio u helikopteru prvi je vidio monolit. Povikao je 'Hej, hej, okreni se, tamo je nešto čudno, moramo da pogledamo', poslije čega sam i ja vidio čudnu stvar", rekao je pilot.

Primijetio je kako monolit nalikuje onom iz čuvenog filma Stenlija Kjubrika "Odiseja u svemiru 2001".

"Mislim da se radi o nekoj umjetničkoj instalaciji. Vjerovatno je autor neko ko je fan filma 'Odiseja u svemiru 2001' ili neki umjetnik novog talasa", kaže Hačings.

Kada su primijetili čudnu strukturu, posada helikoptera je sletjela kako bi izbliza pogledala monolit koji se nalazi u središtu malog kanjona.

"Šalili smo se da ako se dogodi da neko nestane, ostali odmah pobjegnu", kaže pilot.

Ukoliko se ispostavi da je monolit zaista umjetnička instalacija, to ne bi bilo prvi put da je neki umjetnik smješta u divljinu, daleko od civilizacije.

Prošle godine, njemačko-namibijski umjetnik Maks Zindentof konstruisao je umjetničku instalaciju od sedam belih stubova MP3 plejera i sedam zvučnika.

Ona se nalazi usred pustinje Namib i neprestano svira Totovu pjesmu "Afrika". Umjetnik je odbio da kaže gdje se tačno nalazi.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković