Tri stvari koje možda niste znali o Bijeloj kući(video)

Bijela kuća, u kojoj živi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, danas će dobiti novog stanara, pošto će poslije inauguracije Džo Bajden i zvanično postati čovjek koji je će u naredne četiri godine voditi zemlju.

Ova zgrada je simbol političke moći SAD, ali pored toga što je jedna od najčuvanijih ustanova na svijetu, postoje neke stvari koje vjerovatno niste znali o njoj.

Prvi predsjednik SAD Džordž Vašington je 1791. godine odabrao lokaciju gdje će Bijela kuća biti izgrađena, a takođe je izabrao kako će izgledati, prenosi portal “Newsbeast.gr”.

Temelj je postavljen 13. oktobra 1792. godine i zatim je počela izgradnja. Vašington, čiji se mandat završio 1797, a preminuo je dvije godine kasnije, nikada nije imao tu mogućnost da živi u “predsedničkoj palati”.

Prvi predsjednik koji se doselio tamo bio je Džon Adams sa njegovom suprugom Abigejl. Oni su se 1800. godine uselili u Bijelu kuću koja tada još nije bila završena.

Nije imala zvanično ime prije 1901. godine

Iako je bila oficijelna predsjednička rezidencija još od 1800. godine, zgrada nije dobila zvanično ime. Postala je Bijela kuća tek 1901. godine, kada ju je tako “proglasio” tadašnji prvi čovjek Amerike Teodor Ruzvelt.

Prije toga, korišćeni su izrazi kao “Predsjednička kuća” ili “Predsjednička vila”.

Kako navode neki istoričari, mnogi predsjednici, prve dame, članovi kabineta ili posjetioci Bijele kuće tvrde da su vidjeli duhove u raznim prostorijama te građevine.

Najpoznatiji duh koji živi u Bijeloj kući je navodno utvara predsjednika Abrahama Linkolna, koga su kao vidjele supruge tri predsednika.

Čak je nekadašnji premijer Velike Britanije Vinston Čerčil rekao da je vidio duh Linkolna dok je bio u Bijeloj kući tokom Drugog svetskog rata.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković