Sedam puta prekršio karantin i kažnjen sa 28 hiljada eura

Muškarac sa Tajvana dobio je novčanu kaznu od milion novotajvanskih dolara (28.700 eura) jer je više puta u tri dana izašao iz samoizolacije.

Neimenovani muškarac, koji živi u gradu Taichungu, bio je u samoizolaciji u svom stanu nakon povratka iz Kine s poslovnog putovanja, a mjeru je prekršio sedam puta.

Muškarac je napustio stambenu zgradu kako bi otišao u kupovinu, popravio automobil i još mnogo toga. Čak se navodno sukobio s jednim od svojih komšija koji mu je prigovorio što napušta stan za vrijeme karantina, prenosi Index.

Lokalne vlasti potvrdile su da se muškarac vratio iz kontinentalne Kine 21. januara, a prema zakonima trebalo je nakon povratka na Tajvan da boravi u karantinu 14 dana. Lu Shiow-yen, gradonačelnik Taichunga, osudio je njegove postupke kao “ozbiljno kazneno djelo” i dodao da “mora biti strogo kažnjen”.

Uz novčanu kaznu, koja je najviša do sada naplaćena na Tajvanu, muškarac će morati da plati i 3.000 tajvanskih dolara (oko 88 eura) dnevno za troškove karantina. Naime, tajvanske vlasti građanima nadoknađuju 1.000 tajvanskih dolara dnevno za boravak u samoizolaciji, na šta će sada prekršilac ove odredbe izgubiti pravo.

Tajvan je jedna od zemalja koja je do sada uspješno suzbila širenje pandemije. Ostrvo je vrlo rano zatvorilo granice, sprovelo masovna testiranja i traženje kontakata. Kao rezultat ovih mjera, Tajvan je na 23 miliona stanovnika zabilježio samo 889 slučajeva zaraze kovidom-19 i sedam smrtnih slučajeva.

 

Izvor i foto:CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić