Najljepša rijeka na svijetu ima sve dugine boje(video)

Od kraja jula do novembra, Kanjo Kristales u Kolumbiji je najšarenija rijeka na svijetu. Kratki period između kišne i sušne sezone dovodi do eksplozije crvenih cvjetnih biljaka koje naseljavaju vode rijeke.

Mineralne naslage, stijene i razne biljke stvaraju žute, zelene, crne i plave tonove u rijeci – pored zapanjujuće grimizno crvene boje koja dominira.

Veći dio godine, Kanjo Kristales je blijedo zelena rijeka koja se ne razlikuje toliko od većine ostalih. Da bi se transformisala u vodenu dugu, njen vodostaj mora da bude na određenom nivou. Ako je nivo vode prenizak, biljke od kojih potiču boje ne mogu da rastu. Crvene biljke se smežuraju i postaju smeđe.

Da biste došli do ove rijeke, trebalo bi vam ozbiljno planiranje, jer se nalazi u udaljenom dijelu Kolumbije.

Ekosistem rijeke koja oduzima dah je vrlo delikatan, pa je jedini način da se približite vodi uz vodiča. Nalazi se u nacionalnom parku nazvanom Serania de la Makarena, koji se nalazi na granici amazonske prašume. Amazonska prašuma i njena okolna područja dom su najrjeđih biljaka i životinja na svijetu.

Plivanje je strogo zabranjeno, kako bi ekosistem ostao netaknut.

Putovanje konjima iz grada La Makarena popularan je način da se posjeti Kanjo Kristales.

Živahni tonovi crvene, žute, zelene, crne i plave boje, koje se miješaju sa kristalno čistom vodom, jedinstven su i prelijep prizor. Posjeta obalama “rijeke koja je pobjegla iz raja”, kako je Kolumbijci zovu, jedno je od najimpresivnijih iskustava koje možete doživjeti u Južnoj Americi.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković