Upoznajte gospodara u disciplini penjanje bez ruku(video)

Džoni Dovs, jedan je od uticajnih penjača uz stijene u istoriji ove vrste sporta, a posljednjih godina privlači veliku pažnju zbog svojih penjačkih poduhvata u disciplini “penjanje bez ruku”.

Džoni, zvani ”kameni majmun” i ”dječak koji skače”, oduvijek je bio poznat po svom dinamičnom stilu penjanja po stijenama i odvažnim usponima, ali njegovi najnoviji poduhvati su vjerovatno najupečatljiviji.

Sada u kasnim pedesetim, engleski penjač se posvetio ezoteričnoj, pomalo riskantnoj disciplini poznatoj kao penjanje bez ruku, koja kao što i samo ime govori, podrazumijeva penjanje po strmim stijenama bez upotrebe ruku.

Suludo, ali za neke koji se bave penjačkim sportom izgleda izazovnije!

“Ovo penjanje opija poput vina, a bez ruku je zaista poput nekog likera. To je mnogo jači koordinacioni medijum”, kaže Dovs.

Kao što možete da pretpostavite, u osnovi hodanje strmom stijenom na koju se većina nas ne bi mogla popeti čak i ako bismo imali “četiri ruke” zahtijeva neke stvarne džedajske pokrete i kontrolu.

Gledajući Džonija kako to čini, pomislili biste da je to bila samo šetnja parkom, ali zapravo vam je potreban nindžin rad nogu, dobro znanje fizike, a da ne spominjemo hrabrost i malo ludosti da biste ovo izveli.

Na kraju da kažemo da nema ništa lažno u Džonijevom penjanju bez ruku, samo malo fizike, pametna upotreba njegovog tijela i puno petlje, tj. lude hrabrosti.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković