Kako izgleda kada se spoje video igrica i stvarnost(video)

Poljski parkour trkač Krystian Kowalewski u svom novom videu isprepliće vještinu freerunninga sa virtualnom stvarnošću igrice Valorant.

Kowalewski je zahvaljujući briljantnom nastupu nedavno u Atini pobijedio na prestižnom freerunning takmičenju Red Bull Art of Motion.

Pred takmičenje u Grčkoj, Poljak je u raspoloženje ulazio istražujući sinergiju između freerunninga i video igrice Valorant, “pucačine” u prvom licu iz kuhinje čuvenih Riot Games.

Kako je to bilo neposredno pred svjetsko finale turnira Red Bull Campus Clutch, najvećeg globalnog takmičenja u Valorantu za studente, 22-godišnjak je odlučio da snimi video kojim će najaviti ovaj event.

Rezultat je “Adrenaline Spike“, uzbudljivi video koji spaja dva svijeta, i u kojem Kowalewski prolazi niz iskušenja i savladava brojne prepreke.

Zaplet prati igricu: negdje u Berlinu postavljen je Spike (bomba koju agenti podmeću ili deaktiviraju kako bi pobijedili u igrici). Kowalewski preuzima sposobnosti jedne od junakinja igrice, Jett, i daje se u trk po Berlinu kako bi pronašao i neutralisao paklenu napravu.

Jett je najspretnija agentkinja u Valorantu, čija su okretnost i snalaženje u vazduhu najpodesniji za freerunnere.

Kreativnost, tečno kretanje i izvedba su ključni kvaliteti koji najbolje freerunnere odvajaju od ostalih. Iste te osobine bitnu su i u Valorantu, u kojem se od igrača zahtijeva brzina reakcije i donošenja odluka.

Kowalewski je s parkourom počeo eksperimentisati u dobi od 13 godina, da bi 2018. osvojio Air Wipp Challenge i tako se kvalifikovao za Red Bull Art of Motion 2019 u Italiji, na kojem je bio četvrti. Na nedavno održanom Red Bull Art of Motion 2021 u Atini, u izuzetno jakoj konkurenciji okitio se titulom pobjednika ovog prestižnog takmičenja.

“Počeo sam igrati Valorant kao Jett i prilično brzo sam se ‘navukao’. Sada igram kad god imam nešto slobodnog vremena, moja djevojka ga igra, kao i svi moji prijatelji. Pomiješati Valorant i freerunning, stvarnost i virtelnu stvarnost, izgleda prilično ludo. U Valorantu takođe postoje neki elementi, kao što su skokovi i trčanje uz zid, koji su stvarni pokreti u freerunningu. Sve u svemu, i u Valorantu i u freerunningu, vaše vrijeme reakcije mora biti tačno. Ako nešto zabrljate, morate reagovati jako, jako brzo!“, otkrio je Kowalewski.

Red Bull Campus Clutch je najveći globalni studentski turnir u Valorantu. Na Svjetskom finalu 2021, održanom prošle sedmice u Madridu, do pobjede su u konkurenciji 12 najboljih timova iz cijelog svijeta stigli predstavnici Egipta, Team Anubis.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković