Očekuje se do 2027. godine - Rusi izumili IMPLANT koji će slijepima vratiti vid?(video)

„ELVIS” omogućava da se na mozak „priključi“ kamera i da se slika šalje direktno njemu, bez pomoći očiju. Ova tehnologija će već 2027. godine povratiti vid za 37 miliona slijepih širom svijeta.

Ruski stručnjaci iz laboratorije „Sensor-Teh” i Fonda za podršku slijepogluvima „Sojedinjenjije” napravila je prvi neurološki implant u zemlji koji se ugrađuje u mozak i onima koji nisu mogli da vide vraća tu sposobnost. Aparat je predstavljen krajem juna u inovacionom centru „Skolkovo”.

Šta čini ovaj implant?

Uređaj je dobio ime „ELVIS” (skraćeno od electronic vision). Spolja izgleda kao rajf iz „Cyberpunk 2077” ili „Star Wars: The Old Republic“, koji se stavlja na glavu i pojačava nečije sposobnosti.

Zapravo, upravo to se dešava i u stvarnosti: hirurzi u koru velikog mozga čoveku ugrađuju specijalni neurološki implant i povezuju ga elektronima sa djelovima mozga koji su zaduženi za vid. Posle nekoliko mjeseci oporavka čovjek dobija rajf sa kamerom koji stavlja na glavu i koji sliku okoline prenosi direktno mozgu zaobilazeći oko. Implant može da povrati vid kako ljudima slijepim od rođenja, tako i onima koji su vid izgubili nesrećnim slučajem.

Implant se mora mijenjati jednom u deset godina, a mogu ga dobiti ljudi od 24 do 65 godina starosti. Djeci se neće ugrađivati. Prema riječima naučnika, za ugrađivanje implanta potreban je odrastao, potpuno formiran mozak.

Šta će vidjeti slijepa osoba?

Iako ovaj projekat zvuči veoma futuristički, on neće moći da obezbijedi vid u klasičnom smislu sa detaljima, bojama i slikama. Kamera mozgu šalje bljeskove svijetla koji okružuju predmete u okolini i njihove konture prenosi mozgu. Čovjek će moći da vidi siluete i konture objekata pred sobom, ali ne njihov detaljan izgled.

„ELVIS“ će slijepima omogućiti da opažaju predmete oko sebe i da se slobodno kreću po gradu i u saobraćaju bez pomoći vodiča.

U kojoj fazi se nalazi projekat?

Trenutno se komponente aparata testiraju na glodarima. Nakon toga tehnologija će biti provjerena na majmunima, a 2023. implant će dobiti prvih deset slijepih dobrovoljaca.

Koliko košta liječenje?

U serijsku proizvodnju aparat će ući 2027. Početna cijena operacije i postavljanja kamere biće 10 miliona rubalja (oko 138.000 dolara). Nakon što „ELVIS“ postane dio državne podrške i zdravstvenog osiguranja stanovništva, cijena za povratak vida će pasti na 5 miliona rubalja (oko 69.000 dolara).

Operacija će biti dostupna kako ruskim državljanima, tako i strancima.

Slični aparati u inostranstvu

„Amerikanci su već ugradili prvih šest implanata dobrovoljcima i vratili im vid. Liječenje u SAD danas košta 145.000 dolara“, rekao je za Russia Beyond rukovodilac projekta „ELVIS“ Denis Kulešov.

Širom svijeta desetak naučnih timova i startapova bavi se razvojem sistema koji će omogućiti da se pomoću implanta slijepima povrati dio vida. Prema njegovim riječima, daleko su stigli timovi iz Španije (CORTIVIS), Holandije (NESTOR) i Australije (Monash University). Uglavnom se zasad testiranja izvode na životinjama kako bi se provjerilo da li one mogu pored svog običnog vida da uočavaju i bljeskove svijetla.

Po čemu je specifičan ruski implant?

„U projektu ELVIS smo uspjeli da nađemo rješenje za glavnu manu mnogih takvih implanata: za nisku rezoluciju bioničkog vida. Koristimo kombinaciju bionike i vještačke inteligencije kako bi slijepi korisnik mogao maksimalno da koristi svoj elektronski vid“, istakao je direktor projekta.

Prema njegovim riječima, dok mnogi strani projekti na segment mozga zadužen za vid prosto projektuju bleskove i siluete, u našem sistemu vještačka inteligencija dodaje još sugestije o tome kakav je to objekat i na šta liči.

„To će našim pacijentima pomoći i u procesu rehabilitacije, jer ćemo unaprijediti proces obuke novom vidu tokom prvih mjeseci posle operacije“, zaključio je on.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković